Kendi para birimleri üzerinden ödemesi yapılıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran'dan alınan petrol ve doğalgaza 'altın' olarak ödenmediğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran'dan alınan petrol ve doğalgazın karşılığında altın ödendiği yönündeki iddiaları yalanlayarak, 'TÜPRAŞ'ın aldığı ham petrolün ve BOTAŞ'ın aldığı doğalgazın kendi para birimleri üzerinden ödemesi yapılıyor. ' dedi.

'Enerji Teknolojileri Perspektifleri 2012' programı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Maria van der Hoeven'inde sunum yaptığı programda genel olarak yenilebilir enerji ele alındı.

Programda konuşan Bakan Yıldız temiz enerjinin önemine dikkat çekti. Petrol ve elektrik fiyatlarına değinen Yıldız, fiyatların pahalandığına özellikle de elektrik konusunda yaşanan artışların büyüklüğüne dikkat çekti.

Yıldız, Türkiye'de elektrik fiyatlarında geçen yılın Haziran ayına göre bu yıl yüzde 11,8'lik bir artışın yaşandığını hatırlattı. Bunun için yenilenebilir enerjilerin desteklenmesi gerektiğini anlatan Yıldız, bunun da sadece hükümet ile değil, özel sektöründe katkısının olmasının gereğine işaret etti. Dünyada anlaşıldığı üzere ucuz petrol döneminin sona erdiğine vurgu yapan Yıldız, fiyatların 10 yıl öncesine göre 10 kat arttığını belirterek, bunun petrol fiyatları adına tehdit olduğunu fakat yenilenebilir enerji adına fırsat olabileceğini aktardı.

'TÜRKİYE, NÜKLEER ENERJİYİ SANAYİSİNİN GELİŞMESİ İÇİN ÖNEMSİYOR '


Konuşmaların ardından Yıldız ve Hoeven, gazetecilerin sorularını cevapladı. Türkiye'nin nükleer enerjideki konumunun sorulması üzerine Yıldız, nükleer enerjinin sanayinin gelişmesinde ve enerji çeşitliliğinde önemli olduğuna dikkat çekti. Yine özellikle son dönemde konuşulan İran'a petrol ve doğalgaz karşılığında altın verildiği iddialarının sorulması üzerine ise Yıldız, 'Tüpraş'ın aldığı ham petrolün ve Botaş'ın aldığı doğalgazın kendi para birimleri üzerinden ödemesi yapılmaktadır. Tüpraş TL, Botaş da anlaşması gereği dolar ödemektedir. Bunun altın ihracatının artmasında petrol ve doğalgaz ödemelerinin herhangi bir belirlemesi bulunmamaktadır. ' şeklinde cevap verdi.

'BASRA PETROLÜNÜ CEYHAN ÜZERİNDEN ALMAK İSTİYORUZ '


Irak ile ham petrol alımı konusunda Kuzey Irak ve merkezi hükümetin yaşadığı sıkıntıların hatırlatılması üzerine de Yıldız, Türkiye'nin merkezi hükümetin hassasiyetlerini takip ettiğini, her iki tarafla da görüşmelerin olduğun ayrıca Irak petrollerinin nasıl paylaşılacağının anayasalarında mevcut olduğunu kaydetti. Kendilerinin özellikle de Basra'dan çıkartılan petrolün Ceyhan üzerinden taşınmasını istediklerini vurgulayan Yıldız, Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı'nın kapasitesinin 70 milyon ton olduğunu buna alternatif olarak Ceyhan boru hattını önerdiklerini dile getirdi.

'EGE DENİZİ'NDE PETROL ARAMASI YAPMAYACAĞIZ '


Son olarak Ege denizinde petrol arama söylentilerinin sorulmasına da Yıldız, Türkiye tarafından böyle bir sıkıntının olmadığını Yunanistan ile yapılan anlaşmaya sadık olunduğunu, uluslar arası hukuka saygı duyulduğunu belirtti. Yıldız, fakat Yunanistan tarafından böyle bir şey olması halinde bunun yanlış olacağının altını çizerek, kısa vadede Türkiye'nin böyle bir düşüncesinin olmadığını sözlerine ekledi.