İZKA İnovasyon Merkezi İçin 7 Milyon Lira Bütçe Ayırdı

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)’nın ilk defa uygulamaya geçireceği İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi ile birlikte yapılacak olan Güdümlü Proje Desteği, İzmir Valisi ve İZKA Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Cahit Kıraç ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden arasında imzalanarak hayata geçirildi.

Toplam 7 milyon lira bütçeli proje hakkında bilgi veren Rektör Güden, İzmir’deki girişimcilerin üç yıl boyunca ofis imkanı sunarak iş fikirlerini hayata geçirmeleri için her türlü desteğin verileceği “girişimci kuluçka merkezi” yapacaklarını söyledi.

İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi İnovasyon Merkezi’nde ilk yıl 65, şimdi 87, gelecek yıl 107 firma olmasını beklediklerini aktaran Prof. Dr. Güden, bunların ar-ge çalışmalarını yaparken 500 kişiyi de istihdam ettiğini, bu sayede iş dünyasına bilgiyi daha ucuza mal etme imkanı doğduğunu kaydetti.

Tekno-girişimcilere fikirlerini gün ışığına çıkarabilmeleri için 900 metrekarelik ofis imkanları sunacaklarını, projelerin başarı oranlarına göre daha iyi ofislere geçebilme imkanı da sağlanacağını aktaran Güden, 5 bin 500 metrekarelik merkezin 18 ay sonra tamamlanacağını, 2 bin metrekaresininse yeni gelecek firmalara tahsis edileceğini söyledi.

Başarılı projelerin büyük ofislerden çıkmasının şart olmadığını vurgulayan İYTE Rektörü Güden, “Kafasında yeniliğe ve teknolojiye dair bir fikri olan her tekno-girişimciye ücretsiz ofis vermek istemekteyiz. İnovasyon merkezinde entelektüel sermayenin kaynağına ulaşmak için genç mühendis ve tasarımcıları, ücretsiz olarak bir haftalık tekno-girişimcilik akademesine alacağız. Onları nitelikli girişimci yapmak için çalışacağız. Ardından teknoloji, inovasyon ve ar-ge konularında çalışan firmalarla tanıştıracağız. Kendi fikirlerini iş planına dökmeleri için iş planı yazma kamplarına alacağız. Öte yandan fikirleri yeterli tekno-girişimcilerimizi, maddi destek kanallarına yönlendireceğiz.“ dedi.

Projenin İzmir ve sanayinin altyapısını oluşturması adına başarılı olmasını dileyen Vali Kıraç ise İZKA’nın, Türkiye’de yeni yeni kurulmaya başlanan ajanslara öncü olarak hayata geçirildiğini, şu ana kadar yedi mali destek programı çerçevesinde 360 projeye yaklaşık 93 milyon lira hibe sağladığını söyledi.

Yaklaşık 5 bin kişiye de iş imkanı verdiklerinin altını çizen Kıraç, mali destek dışında doğrudan destek verebildiklerini, bu kapsamda 18 projeye yaklaşık 1 milyon 200 bin lira kaynak aktardıklarını kaydetti.

“Koruyarak gelişen, üreterek büyüyen, yenilikçi İzmir” başlığı altında bir çalışma başlattıklarını, bu kapsamda 2009 yılında inovasyon çalışmalarının başladığını aktaran Kıraç, “Güdümlü proje desteği kapsamında bir yılı aşkın süredir hazırlıklarını sürdürdüğümüz projenin bugün başlangıcını gerçekleştiriyoruz. Bu projeyle İzmir’de teknoloji geliştirme merkeziyle birlikte bir inovasyon merkezi kurulacaktır. Ülkemiz, inovasyona çok önem veriyor. Bildiğiniz gibi 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedeflemektedir. Bu hedefe ulaşabilmemiz için daha fazla teknoloji üreten ve ihraç eden bir ülkeye, daha yenilikçi, diğer bir ifadeyle inovatif bir İzmir’e ihtiyacımız var. Bunu gerçekleştirebilmek içinse bilim ve teknolojide yetkin, yeniliği üretim sistemine yerleştirmiş bir sanayi ve iş dünyasının varlığı kritik rol üstlenecektir. Ar-ge çalışmaları, toplumumuzun gelişimine önemli katkı sağlayacaktır.“ şeklinde konuştu.

Daha sonra Vali Kıraç ile Rektör Güden, anlaşmayı imzalayarak projeyi hayata geçirdi. İZKA binasındaki toplantıya İzmir Büyükşehir belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İZKA Yönetim Kurulu üyeleri de katıldı.