En İyi Kayısı Yarışması Düzenlendi

Malatya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından "En İyi Kayısı Yarışması" düzenlendi.

Malatya Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, "Bizler birbirimizle uğraşırken çiftçinin de kayısı üreticisinin de besicinin de sıkıntısını unuttuk. Hala makam, mevki, koltuk peşinde koşuyoruz ben de dahil olmak üzere" dedi

Abdullah Gül Parkı'nda bulunan Sera kafede düzenlenen yarışmaya; Vali Yardımcısı Bilal Bozdemir, AK Parti milletvekilleri; Mustafa Şahin, Öznur Çalık, Cemal Akın, Belediye Başkan Yardımcısı Alican Bozkurt, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Ramazan Aytekin, İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, bazı sivil toplum kuruluşu yöneticileri ve çiftçiler katıldı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Ramazan Aytekin yaptığı konuşmada, "Malatya’da birçok meyve yetiştirilmekte olup bunlardan en önemlisi kayısıdır. Kayısı Malatya'nın can damarıdır. 35 bin çiftçimiz 700 bin dekar alanda kayısı tarımı yaparak geçimini sağlamaktadır. Bunun yanında yüzlerce esnaf, tüccar ve fabrikatör bu üründen para kazanmaktadır. Türkiye’nin kayısı üretiminin yüzde 90’u dünya kayısı ihtiyacının ise yüzde 70’i Malatya’da üretilmektedir. 80’den fazla ülkeye kayısı ihracat etmekteyiz" diye konuştu.

Bayram Polatbaş, kayısı üreticisinin sıkıntılarını dile getirerek şu ifadelere yer verdi: "Kayısı işçisi yerde sürünüyor. Çiftçi kayısıyı çöpe atmak üzeredir. Kayısıyı yarı fiyatına verenler var. Kayısıyı nasıl elimden çıkarırım onun hesabını yapıyorlar. Bu sezona kadar kayısı konseyi kuruldu, kayısı araştırma önergesi verdik, gelinen durum ise bugün kayısı bitme noktasındadır. Ne yazık ki bizi idare eden siyasilerimizin tamamı çiftçidir ama halimizden anlamıyorlar. İl başkanımız çiftçidir, ilçe başkanımız çiftçidir, milletvekillerimizde çiftçidir. Malatyalı olup da çiftçilikle uğraşmayan hiç kimse yok. Bizler birbirimizle uğraşırken çiftçinin de kayısı üreticisinin de besicinin de sıkıntısını unuttuk. Hala makam, mevki, koltuk peşinde koşuyoruz bende dahil olmak üzere..." Polatbaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Dün 1 ton 360 kilo biraz lekeli kayısıyı götürdüm; Kendirli köyü muhtarı Adanalı bir firmaya alım yapıyor, 20 kuruştan sattım. En iyi islimlik kayısıyı ise 60 kuruştan satıyoruz. Bütün siyasilerimizden rica ettim; üreticinin desteklenmesi için güçlü bir birlikteliğin olması lazım. Son günlerde bütün oda başkanı arkadaşlarımla beraber milletvekillerimizin tamamını ziyaret ettik. Tarım ve Hazine Bakanlığı'nda girişimlerde bulunduk. Yine kayısı üzerinden oyunlar oynanıyor; pazar bulamayacak, milletin elinde kalacak, işçinin parasını ödeyemeyecek dedik ama bugüne geldik hala bir şey yok, bir şey çıkmadı. Seçimlerde verilen sözler tutulmadı. Bizleri 4 tüccarın eline verdiniz." Milletvekili Cemal Akın, "Kayısının problemi hepimizin problemidir. Bir müddet evvel Bayram Başkanım ve TSO Başkanım, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Ankara’ya gelmişlerdi. Milletvekili arkadaşlarımızla birlikte Tarım Bakanı Yardımcısı ve müsteşarlarımıza ziyaretlerde bulunduk. Kayısımızın içinde bulunduğu bu hususu arkadaşlarımızla paylaştık. Daha sonra Ali Babacan’la, gerekse Maliye Bakanımızla görüştük. Kayısı çiftçisinin, kayısı üreticisinin kayısısını hemen elinden çıkaramayacağı bir ortam meydana getirmek için ucuz kredi ile düşük faiz ile kayısı çiftçisine temmuzun sonundan şubatın veya aralıkın sonuna kadar bir kredi verilmesi hususunda görüşmelerimizi kendileriyle paylaştık. Onlar da bizim bu çalışmalarımıza müspet baktılar. İnşallah şu andan itibaren kayısı çiftçilerimiz müracaat ettiklerinde bahsetmiş olduğum şekilde kredi temin etme imkanına sahip olacaklar" şeklinde konuştu.

Milletvekili Mustafa Şahin ise "Ziraat Odası Başkanımız, bugüne kadarki çalışmalarla alakalı milletvekilleri olarak ister seçim sürecinde olsun isterse seçim sürecinden sonra olsun meclis çalışmalarında bulunduk. Evet bizler köylü çocuklarıyız. Köylünün halinden anlıyoruz, köylünün derdini biliyoruz ama bu yeterli mi? Yeterli değil. Biz ağlama duvarı değiliz; çözüm noktasındayız. Bize iletilen sorunları her aşamada insanlarımızla beraber bu sorunun çözümü için elimizden gelen gayreti sonuna kadar sarf ettik. Bundan sonra da yapacağız. Sonuç alsak ta almasak ta hepimizin sorunu elbette. Dünya kayısısının başkenti konumundaki ilimiz, çok kaliteli kayısı yetiştirmekle beraber pazar sorununu henüz halledebilmiş değiliz. Geçtiğimiz yıllarda kayısının dondan zarar görmesi ile beraber 94 trilyon gibi bir parayı Başbakanımız buraya aktardı. Başbakanımız kendilerine iletilen sorunları harfiyen takip ediyor ve bu sorunların çözümüyle ilgili olarak da elinden gelen gayreti gösteriyor" dedi.

Malatya Milletvekili Öznur Çalık da geçmişte yapılan işlerden bahsederek "Biz diyoruz ki, Malatya’nın geçim kaynağı kayısıdır. Bugün 400 milyon dolarlık ihracatın tamamı kayısıya bağlıdır. İnşallah 2023'ü hedeflediğimizde milyar dolarlarla ifade edeceğimiz ihracatımızda kayısımızın çok ciddi bir payı olacaktır. 2002 yılından 2012 yılına kadar çiftçilerimize neler verdik, kayısıya neler verdik bunlara bir göz atmak lazım" ifadelerini kullandı.

"Kayısı deyince Malatya, Malatya deyince de kayısı aklımıza geliyor" diyen Vali Yardımcısı Bilal Bozdemir, "Dünya kayısı başkenti olan ve kayısı ile özdeşleşmiş bir şehrimiz olan Malatya kayısı ile yatıp kalktığı için sorunları da çok yüksek bir şekilde tartışılabiliyor. Biz gerek idareciler, gerekse ilimizin milletvekilleri, siyasileri, bu sorunların giderilmesi ve çözüm bulunması noktasında elinden gelen gayreti göstermektedir. Valilik olarak kayısı dışında diğer meyvelerimizi ve tarımsal ürünlerimizi de destekliyoruz. Bu amaçla kayısı kadar olmasa da diğer meyvelerimizle ilgili çeşitli çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.

Kayısı yarışmasına toplam 258 kişi katıldı.

Hacıhaliloğlu çeşidinde birinciliği Doğanşehir Merkez'den Feride Aslan, kabaaşıda ise birinciliği Kale ilçesinin Bent köyünden Nail Çetinkaya aldı. Dereceye girenlere çeşitli ödüller verildi.

Kaynak: İHA