GAİB’in Bulguru ve Mercimek Tanıtım Projelerine Bakanlık Onayı

Ekonomi Bakanlığı tarafından ihracatın arttırılması için üreticileri desteklemeye yönelik Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Projesi kapsamında (UR-GE) Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinin hazırladığı Bulgur Ve Mercimek Sektöründe İhracat İçin Güç Birliği Projesi Ekonomi Bakanlığı tarafından onaylandı.

Türkiye Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı ve Güneydoğu Anadolu Hububat-Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı Şahin Batalı, projenin onaylanmasından dolayı memnun olduklarını ifade ederek, “İlk hedefimiz 2023 ihracat hedeflerini tutturabilmek için yurtdışında yeni pazarlar aramak olacaktır” dedi.

Başkan Şahin Batallı, UR-GE çalışmaları kapsamında tanıtım gruplarına Ekonomi Bakanlığı tarafından, ihracatın arttırılması ve ihracatçıların uluslararası rekabet gücünün arttırılması için Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Projesi kapsamında hazırladıkları Bulgur ve Mercimek Sektöründe İhracat İçin Güç Birliği projesinin onaylandığını açıkladı.

Batalı, “Ekonomi Bakanlığımızın UR-GE Projesi kapsamında hazırladığımız Bulgur ve Mercimek Sektöründe İhracat İçin Güç Birliği Projesi onaylanmıştır. Bakanlık UR-GE Projelerine en fazla üç milyon Euro destek vermektedir. Bizlerde bu kapsamda bu miktarı kullanmayı planlıyoruz. Ekonomi Bakanlığımız tarafından onaylanan projemizin hayata geçirilmesi için gerekli çalışmaları başlatmış bulunuyoruz. UR-GE kapsamında Ekonomi Bakanlığı projelerin hazırlanan programlara uygun olarak hareket edilmesi halinde yüzde 70-75’lik bölümünü hibe olarak vermekte, geriye kalan bölüm ise projede görev alan firmalar tarafından ortak olarak karşılanmaktadır. Bulgur ve mercimeğin dünyanın birçok ülkesinde tanıtılmasını ve bilinirlilik oranının yükseltilmesi için çalışmalar yapacağız. Proje bulgur ve mercimek sektörünün sahip olduğu ihracat potansiyelinin değerlendirilerek mevcut ihracat pazarının genişletilmesini amaçlamaktadır. Toplam 19 firma katılımıyla oluşturulan gurubumuzun çalışmaları üç yıllık bir süreyi kapsayacaktır. Proje kapsamında ilk önce sektörle ilgili ihtiyaç analizi çalışması yapılacak olup hazırlanacak olan rapor doğrultusunda izlenecek yol haritası belirlenecektir. Konuyla ilgili GAİB bünyesinde sürdürülecek olan çalışmalarımızın sonuç vereceğine ve üreticilerimizin ürünlerini daha dünyanın birçok ülkesine ihraç edebilecek bir potansiyel yakalayacaklarına inanıyoruz. GAİB bünyesinde diğer ürünlerle ilgili de projelerimiz hazırlanarak Ekonomi Bakanlığına sunulmuştur” diye konuştu.

Dünya Mutfak Kültüründe bulgur ve mercimekle yapılan yemeklerin birçok ülke tarafından bilinmediğini, Türkiye, Ön Asya, bazı AB ve Ortadoğu ülkelerinin mutfak kültürlerinin vazgeçilmez besin maddeleri arasında yer aldığını ifade eden Türkiye Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı ve Güneydoğu Anadolu Hububat-Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı Şahin Batalı, şöyle devam etti: “Bulgur ve mercimek bu projeyle dünya mutfak kültürünün vazgeçilmez besin maddeleri arasında yerini alacaktır. Proje kapsamında ilk hedefimiz Afrika, Ortadoğu Ülkeleri, AB ülkeleri ve Rusya’dır. Bu tanıtım aynı zamanda Türkiye’nin de tanıtımının yapılması anlamına gelecektir. Ekonomi Bakanlığı tarafından onaylanan ve üç yıllık bir süreci kapsayan Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Projesi kapsamındaki Bulgur ve Mercimek Sektöründe İhracat İçin Güç Birliği projesiyle ilgili çalışmalar start aldı.”
Kaynak: İHA