‘türkiye Azerbaycan Gürcistan İş Forumu’ Düzenlendi

‘Türkiye Azerbaycan Gürcistan İş Formu’ ile ekonomi bakanları, 3 ülkenin iş adamlarını Tiflis’ten sonra Kars’ta bir araya getirdi.

‘türkiye Azerbaycan Gürcistan İş Forumu’ Düzenlendi
Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu , Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ( TOBB ) ve DEİK organizasyonunda birincisi 15 Şubat’ta Tiflis ' te gerçekleştirilen ‘Türkiye Azerbaycan Gürcistan İş Forumu ' nun’ ikincisi , Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan , Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Vera Kobalia ve Azerbaycan Ekonomik Kalkınma Bakanı Şahin Mustafayev ve iş adamlarının katılımıyla Kars ' ta gerçekleştirildi .

Devlet Su İşleri ( DSİ ) konferans salonunda gerçekleşen toplantıya gelen bakanlar birer konuşma yaptı . Bakan Çağlayan , üç komşu ülkenin ekonomisinin geliştirilmesi için başlatılan forumun ikincisinin ev sahipliğini yapmaktan dolayı mutlu olduğunu , Türkiye Azerbaycan Gürcistan İş Forumu ' nu " Üç Deniz Projesi " olarak gördüğünü , böylelikle Hazar Denizi , Karadeniz ve Akdeniz ' i birleştirerek tüm dünyaya açılacaklarını söyledi .

Forumun ikincisinin Kars ' ta yapılıyor olmasının tesadüf olmadığına değinen Çağlayan , Kars ' ın , yüz yılın projesi Bakü - Tiflis - Kars demiryolu projesinin uygulandığı ve tarihi ipek yolunun en uğrak noktalarından biri olduğunu ifade etti .

Bakü - Tiflis - Kars demiryolu hattı projesinin sadece üç ülkeyi bağlamakla kalmayıp , kıtaları ve dünyayı birbirine bağlayacağını vurgulayan Çağlayan , " Üç ülkenin bir çok ortak noktası var . Dünyanın ciddi bir darboğazdan geçtiği bir ortamda şükürler olsun ki Türkiye , Azerbaycan ve Gürcistan , büyümede dünya rekorları kırıyor . Azerbaycan ' ın elde ettiği başarılar için başta sayın cumhurbaşkanı İlham Aliyev ' i , Gürcistan için de sayın Saakaşvili ' yi tebrik ediyorum . Üç ülkenin toplam milli geliri 850 milyar dolardır . Nüfus toplamları 90 milyondur . Üç ülkenin toplam dış ticaret hacmi 430 milyar dolardır . Türkiye ' nin Azerbaycan ' la olan dış ticaret hacmi geçen yıl itibariyle 3 , 5 milyar dolar , Gürcistan ' la olan dış ticaret hacmi 1 , 5 milyar dolardır . Yani Türkiye ' nin Azerbaycan ve Gürcistan ' la olan toplam ticareti 5 milyar dolar , Gürcistan ' ın Azerbaycan ' la olan ticaret hacmi olan 800 - 850 milyon doları da eklediğinde üç ülkenin toplam ticaret hacmi 6 milyar dolar . İyi ama yeterli değil . 430 milyar dolar toplam dış ticaret hacmine sahip olan üç kardeş , dost ülke arasındaki ticaret hacmini değil 6 milyar dolar , 46 , 56 , 66 milyar dolara çıkarma hedefindeyiz .

" ‘AZERBAYCAN TOPRAKLARINDAKİ İŞGAL SONA ERİNCEYE KADAR DİPLOMATİK İLİŞKİLER OLMAYACAK’

Bakan Çağlayan , " Azerbaycan ' ın hassasiyeti bizim hassasiyetimiz , sevinci bizim sevincimiz , üzüntüsü bizim üzüntümüzdür . Ermenistan ' ın , Azerbaycan topraklarındaki işgali sona erinceye kadar Türkiye Ermenistan ' la hiçbir diplomatik ilişkiye girmeyecektir . ” dedi .

Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Vera Kobalia da Bakü - Tiflis - Kars demiryolu hattı projesinin çok önemli olduğunu , bu bağlamda hükümetler arasında önemli bir işbirliği olduğunu söyledi .

Kobalia , " Üç ülkenin de alt yapıya yatırım yapması çok önemli . Çünkü bu alt yapıyı kullanacağımız , güçlü olduğumuz çok güçlü sektörlerimiz var . Bu güçlü yanlarımızı daha da güçlendirmemiz gerektiğine inanıyoruz . " diye konuştu .

Azerbaycan Ekonomik Kalkınma Bakanı Şahin Mustafayev de bugünkü foruma katılan Azerbaycanlı iş adamlarının işbirliğine hazır olduğunu ve üç ülke arasında olan işbirliğinin tüm dünyayı kıskandıracak düzeyde olduğunu ifade etti .