Türkiye Musevi Cemaati, Van'a İlköğretim Okulu Yaptırdı

Türkiye Musevi Cemaati, deprem sonrası Van Merkeze bağlı Kıratlı köyünde 6 derslikli ilköğretim okulu yaptırdı.

Türkiye Musevi Cemaati, Van'a İlköğretim Okulu Yaptırdı
Okulun protokolünün imza töreni ve açılışı için Van'a gelen Musevi Cemaati Ruhani Lideri Hahambaşı İsak Heleva, bunun bir görev olduğunu ve sadece bir teşekkürün kendilerini mutlu edeceğini söyledi.

Heleva, "Bu okul, ülkemizdeki Musevi inançlı yurttaşların Van'da dayanışma ve vatandaşlık bilinçlerinin somutlaşmış bir hali yurtseverlik duygularının anıtı olarak değerlendirilmelidir." dedi.

Musevi Cemaati Ruhani Lideri Hahambaşı Heleva ve beraberindeki Cemaat Başkanı Sami Herman, Büyükelçilikte görevli Kaan Esener ve Musevi Cemaati Eski Başkanı Silviyo Ovadyan'ı havalanında Van Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer karşıladı. Heleva ve beraberindekiler ilk olarak Van Valisi Münir Karaloğlu'nu ziyaret etti. Daha sonra Valilik Alipaşa Toplantı Salonu'nda 6 derslikli okulun protokolü imzalandı. Protokol imzalanmasının ardından Vali Karaloğlu Hahambaşı Heleva'ya üzerinde Van Kedisi bulunan porselen tabak, Heleva ise Vali Karaloğlu'na sinagoglarla ilgili kitap hediye etti. Daha sonra Hahambaşı Heleva ve beraberindekiler okulan açılışı için Kıratlı köyüne gitti.

Van'ın Kıratlı köyünde deprem sonrası 6 derslikli okul yaptıran Türkiye Musevi Cemaati'nin ruhani lideri İsak Heleva ve beraberindekiler okulun açılışına katıldı.

Törende konuşan Ruhani Lider Hahambaşı Heleva, yaptıkları hizmetin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.

Okula ismini verdikleri Rodos Başkonsolosu Selahattin Ülkümen'in, İkinci Dünya Savaşı sırasında Musevilerin Naziler tarafından kamplara götürülmesine izin vermediğini ve bunun büyük bir insani davranış olduğunu ifade etti.

Heleva, "Bu okul, ülkemizdeki Musevi inançlı yurttaşların Van'da dayanışma ve vatandaşlık bilinçlerinin somutlaşmış bir hali yurtseverlik duygularının anıtı olarak değerlendirilmelidir. Savaş dönemlerinde Rodos Başkonsolosu Merhum Selahattin Ülkümen'in görev bölgesindeki Musevi inançlılara verdiği çok soylu desteğin ve yardımların aradan yıllar geçmiş olmasına rağmen biz Museviler tarafından unutulmadığını ve sonsuza kadar unutturulmayacağını belirtmek istiyorum." dedi.

Van Valisi Münir Karaloğlu tarafından günün anısına plaket verilmesinin ardından okulun açılış kurdelesi Vali Karaloğlu, Hahambaşı Heleva, Musevi Cemaati Başkanı Sami Herman tarafından kesildi. Okul içinde incelemeler yapan Hahambaşı Heleva, anasınıfı öğrencileriyle şarkı söyledi.

Köylülerle bol bol hatıra fotoğrafı çektiren Musevi Cemaati Ruhani Lideri Hahambaşı İsak Heleva ve beraberindekiler daha sonra uçakla İstanbul'a dönmek için havaalanına hareket etti .