Alanya'da Yapılan Toplantıya Yerli ve Yabancı Sektör Temsilcileri Katıldı

Ana hedefi ''Sürdürülebilir Turizm'' olan ve Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'nın da ortağı olduğu ''İntour Projesi''kapsamında düzenlenen, ''Türkiye Destinasyon Paydaşları Görüşme Planlaması'' toplantısı, Alanya'da yapıldı.

ALTSO'daki toplantıya Hollanda Seyahat Acenteleri ve Tur Operatörleri Birliği adına Gerben Hardemann, TRİADA Danışmanlık Firması Proje Sorumlusu Angelique Tonnaer, Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya İl Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Saadet Baykan, Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkan Yardımcısı Hasan Şakiroğlu, Alanya Denizcilik ve Liman İşletmeleri Genel Müdürü Tahir Güler ile ALTSO üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ANVR yetkilisi Gerben Hardemann, Türkiye'de sürdürülebilir turizm için, İngiltere Seyahat Acenteleri Birliği , Almanya Bağımsız Seyahat Acenteleri Birliği , İtalya Kültür Çevre ve Turizm Birliği , Belçika Ekolojik Danışma Girişimi , Avusturya Tarım Orman Çevre ve Yönetimi Bakanlığı, İspanyol turizm danışmanlık firması KOAN, ALTSO ve ve Türk danışmanlık firması TRİADA ile ortak çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Türkiye'de sürdürülebilir turizm odaklı ortak bir girişim için güçleri birleştirdiklerini anlatan Hardemann, ''Bizler sürdürülebilir turizmi, yaşamak ve gezmek için daha iyi yerler yaratılması olarak tanımlıyoruz ve turizmin bu özellikler göz önüne alınarak geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz'' dedi.

Amaçlarının, yerel ekonomilere katkıda bulunmak, çevre ve kaynakları koruyup, mümkün olduğu yerlerde geliştirmenin yanı sıra hem mali hem diğer açılardan destinasyondaki toplulukların sağladığı faydayı arttırmak olduğuna dikkati çeken Hardemann, şunları söyledi:

''Türkiye, İngiltere ve Hollanda outbound turizm pazarları ile uzun ve başarılı şekilde süregelen bir ilişki içinde olmasının yanı sıra İngiliz ve Hollandalı tüketicilerin de favori tatil destinasyonudur. Bununla birlikte 2012 yılında Türkiye, ABTA ve ANVR yıllık konferanslarının da ev sahibi destinasyonu olarak da karşımıza çıkacaktır. Pazarlar arası bu işbirliği ile Türkiye'nin küresel pazarda sürdürülebilir turizm açısından da bir destinasyon olması amaçlanmaktadır. Türkiye'de sürdürülebilir turizmin başarılı şekilde gelişmesi, temel zorlukların tanımlanmasına ve bu zorlukların aşılmasında rol oynayabilecek tüm paydaşların birleşmesine bağlıdır. Tüm bu paydaşlar ile turizm endüstrisi arasındaki bağın kimi zaman gerektiğinden ince olduğunun farkındayız. Öte yandan destinasyonlardaki paydaşların karşılaştığı zorlukların bazılarının çözümü ise kimi zaman turizmin ta kendisi olabilmektedir.''

Toplantıda ALTSO, ALTİD ve ALİDAŞ yetkilileri tarafından yapılan sunumlarda sürdürülebilir turizm bakış açısıyla Alanya'ya ilişkin bilgiler verildi.

Alanya'nın gelişen turizm pazarında her zaman söz sahibi olacak hamleler içinde olduğu belirtilen sunumlarda, golf sahalarının kuruluş çalışmaları, kongre merkezi, engelsiz kent projesi ve Gazipaşa Havalimanı başta olmak üzere yaşanan gelişmelere dikkat çekildi.

Sürdürülebilir turizm için Alanya'da karşılaşılan engeller ve sıkıntıların yanı sıra bu sıkıntıların giderilmesi için yapılması gereken çalışmaların tartışıldığı toplantıda, turizm trendleri ve kalkınma, siyası yapılar, enerji altyapısı, atık altyapısı, biyolojik çeşitlilik, koruma altındaki alanlar, sosyoekonomik unsurlar, sağlık ve güvenlik, müşteri memnuniyeti gibi konular ele alındı .
Kaynak: AA