Doka 2 Yılda Doğu Karadeniz’de 312 Projeye 32 Milyon Tl Destek Oldu

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) 2 yılda Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 312 projeye 32 milyon TL destek olduğu belirtildi.

DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, kalkınma ajanslarının amacı, kurumun yapısı hakkında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda bilgi verdi, yapılan çalışmaları anlattı. DOKA’nın Trabzon, Rize, Giresun, Gümüşhane, Artvin ve Ordu illerini kapsayan bir çalışma alanı bulunduğunu belirten Kaldırım “DOKA’nın temel hedefi, bu 6 ili ortak politikalar ve strateji etrafında buluşturup ortak bir kalkınma politikası oluşturmak, ortak bir plan doğrultusunda ortaya koyacağımız eylem planlarıyla kalkınmayı sağlamaktır. Bu koordinasyonu zor bir konu ama bu sağlanabilirse son derece başarılı olacağımızı düşünüyorum” dedi.

DOKA desteklerinin amacını açıklayan Kaldırı, bunların sanayi ve girişim fırsatlarının teşvik edilip desteklenmesi, kırsal ve yerel kalkınma için kapasitenin geliştirilmesi, bölgesel plan ve program uygulamalarının garanti altına alınması ve Doğu Karadeniz Bölgesinin yönetim üretim pazarlama v finans tanıtım organizasyon ve insan kaynakları alanlarında desteklenmesi olarak sıraladı.

DOKA’nın 2010 yılından bu yana toplam 312 projeye 32 milyon TL destek verdiğini dile getiren Kaldırım, ajansın toplam bütçesinin ise aynı dönemde 55 milyon TL olduğunu söyledi.

2010 yılından bu yana turizmde bölge potansiyelinin harekete geçirilmesi için çalışmalar yürüttüklerini anlatan Kaldırım, “Turizmden bahsediyoruz ama konaklama, hizmet sektörü ve alt yapı alanında maalesef önemli eksiklerimiz var. Bölgeyi adım adım geziyoruz, hızlı bir şekilde proje geliştirme ve uygulama çok önemli. Çok toplantı yapılıyor ama artık projelerin hayata geçmesi ve uygulanması gerekiyor. Eğer belli gereklilikleri yerine getirirsek bölge turizmden çok önemli bir paylar alacaktır” diye konuştu.

Turizmde alternatif ve özgün alanlara yönelmek gerektiğini savunan Kaldırım, Arap turistlerin bölgeye olan ilgisine dikkat çekerek şunları söyledi: “Bu bölgelerden gelen turist sayısında, ilk üç ay itibarıyla 3 kat artış var. Bu pazara odaklanmalıyız, hızlı bir şekilde turizm alt yapısını geliştirmeliyiz. Oteller oluşturmak önemli, özellikle bu bölgede gelenler apart türü yatırımlar talep ediyorlar. Bunu yapmalıyız. Henüz bir yatırım başlamadı ama inşallah bu alanlarda yatırımlar yapılacak. Araplar Doğu Karadeniz’e odaklanmış durumda, buraları çok iyi biliyorlar. Bölgeden yer, mülk, yatırım talep ediyorlar. Bizler de bu pazarlara daha yoğun olarak odaklanmalıyız.” Konuşmasının sonunda Kaldırım’a, Meclis Başkanı Ulusoy ve Yönetim Kurulu Başkanı Hacısalihoğlu tarafından plaket verildi.

Kaynak: İHA