Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Ortak Akıl Toplantısı Yapıldı

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Ortak Akıl Toplantısı yapıldı.

Ege İhracatçı Birlikleri'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, sektörle ilgili akademisyenler, üreticiler ve ihracatçıları bir araya getiren toplantıda, yeni pazarların bulunması ve uygulanabilecek Ar-Ge çalışmaları tartışıldı.

EİB Koordinatör Başkanı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, dünyada vazgeçilmeyecek tek sektörün gıda olduğunu belirtti.

Bu nedenle sektörün, doğru iş yapması halinde önünün her zaman açık olduğunu ifade eden Türkmenoğlu, şunları kaydetti:

''Doğru yerde, doğru zamanda, doğru üründe üretim ve ihracat yapmak üzere düşünmeliyiz. Kalitede, üretimde, üretilen ürünün paylaşımında sorun varsa ihracatçılar olarak sattığımız ürünleri kontrol etmeliyiz. Doğru zamanda doğru politikalar doğrultusunda, ürün çeşitlerini artırarak doğru pazarlara ulaşarak ürünlerimizi satabilirsek ihracatımızda da artış yaşarız. Şimdi icat çıkarma ve farkındalık oluşturma zamanıdır.''

Mustafa Türkmenoğlu, toplantıda, Avrupa pazarına ürün girişi konusunda zaman zaman yaşanabilen tarife dışı engeller konusundaki sorunların dile getirilmesi üzerine ise şunları söyledi:

''AB ülkelerinde çok sıkı bir gıda güvenliği uygulaması var. Eğer biz yaş meyve sebze ihracatçıları olarak, 'hedef ülkemiz AB ülkeleri' diyorsak, kendimizi ona göre dizayn etmeliyiz ve onlara uygun üretim ve ihracat yapmalıyız. AB'nin, Rusya'nın ve ABD'nin istediği üretimi ve satışı yapamıyorsak, Uzakdoğu'ya veya komşu ülkelere yönelik ortak bir ihracat hedefi belirlememiz gerekir.' '
Kaynak: AA