Kıbrıslı Türklerden Brüksel'de 'Hayalet Değiliz' Protestosu

KKTC’den, Brüksel’e gelen 400 örgüt ve kurum temsilcisi Avrupa Parlamentosu önünde beyaz hayalet kıyafetleriyle AB’nin Kıbrıslı Türkleri görmezden gelmesini protesto etti.

Kuzey Kıbrıs’taki bazı sivil toplum örgütlerinin yüzlerce temsilcisi, Güney Kıbrıs’ın 1 Temmuz’da Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstleneceğine dikkat çekmek ve Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonların hafifletilmesi için verilen ancak tutulmayan sözlerin Avrupa Birliği yetkililerine hatırlatılması için Brüksel’de ilginç bir eylem yaptı.

Kıbrıs Ticaret Odası tarafından organize edilen protesto gösterisi için yaklaşık 400 örgüt ve kurum temsilcisi iki charter uçakla Brüksel’e geldi. İlk uçakla Brüksel’e varan örgüt temsilcileri Avrupa Parlamentosu önünde beyaz hayalet kıyafetleriyle AB’nin Kıbrıslı Türkleri görmezden gelmesini protesto etti Ellerinde 'Bize hayalet muamelesi yapmayın', 'Biz de varız', 'AB sözlerini tut' ve 'Kıbrıs adasının diğer yarısı' yazan pankartlarla Avrupa Parlamentosu'nun önünde gösteri yapan eylemciler daha sonra İngilizce ve Türkçe olarak basın bildirisi okudular. Protesto gösterisine parlamento'dan Türkiye dostu bazı parlamenterler ve çevredeki Avrupalı vatandaşlar da eşlik etti.

İngiltere'nin İşçi Partisi üyesi Michael Cashman ve Liberal Partisi üyesi Graham Watson kendilerinin değişik partilerden geldiklerini ancak bu konu üzerinde aynı fikirleri paylaştıklarını ifade ettiler. Geçtiğimiz hafta içerisinde İngiliz basınına ortak mektup yollayarak Rum dönem başkanlığında bu konuyu her zamankinden daha çok gündeme getirilmesi gerektiğini ileten iki parlamenter daha sonra megafonu ellerine alarak eylemcilere seslendi.

Watson Kıbrıslı göstericilere hitaben yaptığı konuşmasında “ Avrupa Parlamentosu'nda çoğumuz Kıbrıs'ı bölünmüş bir ada olarak görüyor ve kabul ediyoruz. Kıbrıslı Türklerin AB içerisinde olan her kişi ile aynı haklara sahip olmalarını istiyoruz. Rum Dönem Başkanlığı'nda bu adaletsizliği ve Rum hükümeti ile AB'nin utanç verici pozisyonunu gündeme getirmek için sıkça kullanacağız” dedi.

Cashman ise “ Bizler bu altı ay boyunca sizlerle birlikte çalışacağız ve konuyu gündemde tutacağız. Böylelikle sizin 'varlığınızı' ve 'hayalet olmadığınızı' göstereceğiz” dedi.

AB-Türkiye Karma Parlamento Eş Başkanı Helene Fleutre de protesto gösterisine katılarak eylemcilerin sıkıntılarını dinledi. Fleutre ayrıca "Evet, ben de doğruluyorum ki siz varsınız!" diyerek göstericilerin haklarına sahip çıkmalarını övdü.

Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) üyesi olan Antalya Belediyesi'nin Başkanı Mustafa Akaydın da Brüksel'de temasları sırasında gösteriye destek vererek şu açıklamalarda bulundu:“Antalya Kıbrıs'ın en yakınındaki kentlerden biri bildiğiniz gibi. Kıbrıslı soydaşlarımızın bugüne kadar çektikleri ızdırapları büyük bir empatiyken algılıyoruz ve kendilerinden hiçbir desteği esirgemiyoruz. Bugün burada ifade edilen haksızlık, özellikle Annan planına 'hayır' diyen tarafın AB'ye kabul edilmemesi, Türk toplumunun dışlanması AB'de tamamen bir ikilem politikası güdüldüğünün göstergesidir. Bu durumun ortadan kalkmasını diliyorum ve bir eski bir Üniversite Öğretim görevlisi olarak en azından 50 bin öğrencinin Erasmus programlarına alınmasında ve serbest dolaşımda sorunların çıkmamasını bekliyorum. AB'nin bu konudaki ikircikli görüntüsünden uzaklaşması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Gösterinin sürdüğü anlarda bir grup Belçikalı genç ise KKTC'lilerin pankartlarını ellerine alarak "Evet! Siz varsınız!" şeklinde sloganlar attı. KKTC'li vatandaşlar daha sonra Schuman meydanına doğru yürüyüş yaparak gösterilerine orada devam ettiler .
Kaynak: İHA