Denizlerde Risk

Akdeniz Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya sahilinde tehlikeye yol açacak bir deniz canlısının olmadığını belirterek, "Yerli ve yabancı herkes gönül rahatlığıyla Antalya'da denize girebilir" dedi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Kızıldeniz'den gelen deniz canlıları arasında tehlikeli ve zehirli olanların Akdeniz'de önemli bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekerek ''Balon balıkları zehir taşıdığından yendiği zaman ciddi tehlikeye yol açabiliyor. Bunun yanı sıra denize girenler için tehlikeli olabilecek omurgasız türlerden zehirli denizanasının sayısı yaz aylarında zaman zaman patlama yaparak artıyor ve insanlar için tehlike oluşturuyor. Diğer bir zehirli tür uzun dikenli deniz kestanesi. Bu tür özellikle Antalya kıyılarında, kıyıdan denize girenler için tehlike oluşturuyor'' uyarısında bulunmuştu.

KONYAALTI SAHİLİNDE ARAŞTIRMA

Bu uyarıyı dikkate alan Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyeleri Doç.Dr. Mehmet Gökoğlu ve Yrd.Doç. Dr. Yaşar Özvarol, Antalya'da yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği dünyaca ünlü Konyaaltı sahiline dalış yaparak bu tehlikeli türlerin olup olmadığını araştırdı. Yaklaşık bir saat su altında araştırma yapan Doç.Dr.Gökoğlu ve Yrd.Doç.Dr. Özvarol, insanlar için tehlike oluşturacak deniz canlıları ile karşılaşmadıklarını dile getirdiler.

46 BALIK TÜRÜ KÖRFEZE GİRD

Su altında geniş çaplı bir inceleme yaptıklarını ifade eden Doç. Dr. Gökoğlu, dalışları esnasında hem yerli türleri hem de Kızıldeniz'den gelen canlı türlerini gördüklerini söyledi.

Süveyş Kanalı'nın açılmasıyla birlikte Akdeniz'e değişik organizma türlerinin giriş yaptığını hatırlatan Doç.Dr.Gökoğlu, "Bu türlerden en önemlileri balıklardır. Bizim bugüne kadar ki dalışlarımızda Kızıldeniz'den körfezimize giren 46 tür balık olduğunu gördük. Bunlardan bazıları balon balıkları, kardinal balıkları, denizi süsleyen çeşitli balıklardır" dedi.

ANTALYA SAHİLİ İÇİN RİSK YOK

‘Balon balığının olduğu yerde denize girilmez’ tarzı bir ifadenin yanlış olduğunu savunan Doç.Dr.Gökoığlu, şunları söyledi: "O zaman okyanuslarda da yüzülmezdi. Mutlaka Akdeniz'e giriş yapan zehirli türler vardır. Balon balığının çeşitli türleri var. Örneğin balon balığının zehirli olanları, özelikle yaz döneminde zehir üretiyorlar. Onun haricinde bir risk yok. İnsanları sokma ya da ısırma düzeyinde düşünürseniz şu ana kadar bir vaka yok bununla ilgili. Ancak taş balığı türünün İskenderun Körfezi'ne girdiği tesit edildi. Onunda üzerine basılıp, dikenleri bir tarafınıza batarsa zehirlenme söz konusudur. Balon balıklarının da eti yenmediği sürece bir tehlike yok. Son yıllarda deniz anasına da rastlamıyoruz. Kısacası risk olabilecek olan balık türleri burada yok. Antalya sahilinde herhangi bir risk yok, herkes rahatlıkla denize girebilir” Doç.Dr. Gökoğlu, katil yosunların ise insanlar için bir risk oluşturmadığına vurgu yaparak, bu yosunların Antalya'nın doğu kesiminde yayılmasına devam ettiğini belirtti.

CANLILAR UYUM İÇİNDE

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Yaşar Özvarol ise, 45 dakikalık dalışları sonucunda deniz canlılarının büyük bir uyum içinde bulunduklarına işaret ederek şöyle konuştu: "Su altı incelememizde balon balıklarına denk gelmedik. İnsanların yüzdüğü yakın alanları taradık. Herhangi zararlı bir canlı türüne rastlamadık. Antalya sahillerinde bir risk yok. Bunun en büyük göstergesi de sahillerin doluluk oranıdır." Doç.Dr. Özvarol, falezler kısmında yer yer deniz kestanesinin bulunduğunu belirterek, bunlarında çok küçük olduğunu ve insanların ulaşamayacağı kayaların oyuklarında yaşadığını sözlerine ekledi .
Kaynak: İHA