Yaz Aylarında Çocuklarda Görülebilecek Hastalıklar

Özel Medline Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Can Özyıldız, yaz aylarında çocuklarda görülebilecek hastalıklarla ilgili olarak aileleri uyardı.

Yaz aylarında çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biri olan ishal ve kusmanın aynı andı başlayabildiğini belirten Özel Medline Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Can Özyıldız, bunun özellikle anne sütünün kesildiği dönemlerde çocuklar için büyük tehlike oluşturabileceğini belirtti.

Kusmanın en sık nedenlerinden birinin sindirim sistemine alınmış bir virüs ya da alınan gıdalar olduğunu kaydeden Dr. Özyıldız, “İshal ise yine yenilen gıdalardan, antibiyotik kullanımından ve enfeksiyondan dolayı ortaya çıkar. Ellerin temizlenmemesi de ishal ve diğer enfeksiyonların en önemli nedenlerindendir. İshalde çocuğun sıvı kaybını karşılamamız çok önemlidir. Eğer ishalle kaybettiği sıvıyı verdiğiniz içeceklerle telafi edebiliyorsanız, ne kadar sık gaita yapsa da sorun olmayacaktır. Eğer, yemek istiyorsa barsak hareketlerini hızlandırmayacak muz, şeftali, elma, patates, ekmek, pirinç, yoğurt gibi gıdalar verilebilir. Eğer hasta anne sütü alan bir bebekse, emmeyi sürdürmekte fayda vardır, böylece ishali daha kolay atlatacaktır” dedi.

Güneş yanıklarının cildin güneşin yakıcı ışınlarına aşırı derecede maruz kalınması durumunda ortaya çıkan bir cilt sorunu olduğunu söyleyen Dr. Özyıldız, “Güneş yanıkları bakımından açık tenli olan, açık renk gözlü bebekler ve çocuklar daha riskli bir grup içinde yer alırlar. Güneş yanıklarının belirtileri ciltte ısınma ve kızarma, acı hissidir. Eğer cilt çok yanmışsa ciltte kabarcıklar ve su toplanması meydana gelir. Birkaç gün içinde ise yanan yerler geçmeye başlayarak ciltte soyulmalar oluşur” diye konuştu

Güneş yanıklarında çocukta ateş belirtisi olması halinde mutlaka hekime götürülmesi gerektiğini kaydeden Dr. Özyıldız, “Çünkü bu durumlar acil durum olarak kabul edilir. Cildin kızaran yerleri soğuk suyla serinletilir. Kızaran yerlere güneş sonrası losyonu sürülür. Çocukta bir hayli ısınma var ise bol sıvı içirilmelidir” dedi

Güneş yanıklarına karşı çocuğu korumak için saat 10.00-16.00 arasında güneşe çıkarılmaması gerektiğini ifade eden Dr. Özyıldız, şunları söyledi: “Dışarıdayken mutlaka gölgeli yerler tercih edilmelidir. Açık havaya çıkılırken çocuğun açıkta kalan yerlerine mutlaka güneşten koruyucu krem sürülmelidir. Denizdeyken de sık sık güneş kremlerini sürmek faydalı olacaktır. Çünkü su ve kumun olduğu yerler güneş yanıkları için tehlikeli yerlerdir. Ayrıca çocuk mümkünse her denizden çıkışta tatlı su ile yıkanarak tuzdan arındırılmalıdır.” Bebeklerde genellikle bez bağlanan bölgede görülen pişiklerin bebekleri yazın daha fazla rahatsız ettiğini belirten Dr. Özyıldız, “Bunun başlıca nedenleri; bebeklerin yaz aylarında çok daha çabuk ishal olmaları, sık sık bezin değiştirilmemesi ve popo bölgesinin havalandırılmamasıdır. Pişik her ne kadar can sıkıcı bir sorun olsa da her tuvaletten sonra bebeğin altının sabun kullanmadan bol suyla yıkanması, bezin sık sık değiştirilmesi, gündüzleri mümkün oldukça bez kullanılmaması gibi tedbirlerle önlenebilmektedir. Gerekli durumlarda pişik kremi kullanmaksa sorunu halletmenin bir diğer yoludur” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA