Orman ve Su İşleri Bakanlığı Zamanla Yarışıyor

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, KKTC İçmesuyu Temini Projesi’nde, Alaköprü Barajı ve Geçitköy Barajı’nda çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Bakanlığımız ve bağlı genel müdürlüklerimiz zamanla yarışıyor.

Geçen her bir saniye bizim için yeni bir baraj, yeni bir gölet, yeni bir kent ormanı ya da meteoroloji istasyonu tesis edilmesi için atılan bir adımdır" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, dünyada ilk kez uygulanacak deniz boru hattı ile Kıbrıs'a su sağlayacak KKTC İçmesuyu Temini Projesi’nde geri sayımın devam ettiği vurgulanarak, 7 Mart 2011 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile KKTC Başbakanı İrsen Küçük’ün katılımıyla temeli atılan Alaköprü Barajı ile Kıbrıs’ta inşa edilen Geçitköy Barajı’nda çalışmaların devam ettiği belirtildi.

Temel atma merasiminde projenin planlanan bitiş tarihinin 12 Ekim 2014 olduğunu kaydeden Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bu tarihin Başbakan Erdoğan tarafından 7 Mart 2014 saat 12.59’a çekilmesi üzerine yüklenici firmanın çalışmalarını hızlandırdığı bildirildi.

Öte yandan, firma tarafından şantiye sahasına konulan ve iş bitim tarihine kaç gün, kaç saat, kaç dakika ve kaç saniye kaldığını gösteren saatin geri sayımına devam ettiği vurgulanarak, saati gören işçilerin daha hızlı çalıştığı söylendi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, konu ile alakalı yaptığı değerlendirmede, "Bakanlığımız ve bağlı genel müdürlüklerimiz zamanla yarışıyor. Geçen her bir saniye bizim için yeni bir baraj, yeni bir gölet, yeni bir kent ormanı ya da meteoroloji istasyonu tesis edilmesi için atılan bir adımdır" ifadelerini kullandı.

KKTC SU TEMİNİ PROJESİ

Açıklamada, Anamur (Dragon) Çayı üzerinde tesis edilecek Alaköprü Barajı’ndan alınacak suyun, dünyada ilk defa 80 kilometre uzunlukta uygulanacak deniz boru hattı ile ve deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte askıdaki bir boru hattı vasıtasıyla Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajı’na aktarılacağını vurguladı. Yapımı devam eden bu iki barajın yanı sıra ihalesi yapılan ve 6 Haziran’da sözleşmesi imzalanan deniz geçiş hattının çalışmalarına başlanılması ile projenin bütün bileşenlerinin inşaatına başlanılacağı bildirildi.

Proje ile KKTC’ye yılda 75 milyon metreküp su taşınacağı ve bu suyun yüzde 50.3’ünün içme-kullanma suyuna, yüzde 49.7’sinin ise sulama suyuna tahsis edileceği açıklandı. Geçitköy Barajı’nda biriktirilen suyla 48 bin 240 dekarlık bir arazide yapılacak sulu ziraat ile büyük bir gelir artışı da sağlanacağı belirtildi.

Açıklamada, Alaköprü Barajı’nın eteğinde kurulacak 26 megawatt kurulu gücündeki hidroelektrik santralle, yılda 111 milyar 27 milyon kilowatt saat elektrik üretilerek ekonomiye katkı sağlanacağı da vurgulandı .
Kaynak: İHA