Rus Bilim Adamları 117. Elementi Yeniden Üretti

Moskova’nın dışında yer alan bilim kenti Dubna’da Rusya Ortak Nükleer Araştırmalar Enstitüsü (RONAE) bilim adamları, Mendeleyev periyodik cetvelinin 117. elementini yeniden başarılı bir şekilde üretmeyi başardı.

2010’da ilk kez sentez yapan bilim adamlarının ortaya koyduğu elementin, cetvele koymadan önce birkaç testten daha geçmesi gerektiği kaydediliyor.

Dubna’da yer alan enstitüden Andrey Popeko yaptığı açıklamada, yeni elementin kaydı için başvuru yapıldığını, resmi onay için bir yıl kadar bir sürenin geçebileceğini belirtti.

117. elementin elde edilmesi için tabiatta çok nadir bulunan ve değerli maden ‘berkelyum’ kullanılıyor. Farklı kaynaklara göre bir yıldan az ömrü olan berkelyumun 100 miligramı 10 milyon doların üzerinde. Nükleer santrallerde kullanılan en ağır element uranyum periyodik tabloda 92. sırada yer alırken, diğer yapay ağır elementler hızlandırılmış iyonları yüksek hızlarda çarpıştırılarak elde ediliyor.

Uranyum sonrası periyodik tabloda yer alan elementler tabiatta doğal olarak bulunmuyor. Dubna enstitüsü daha önce 113, 115 ve 118 nolu elementleri de elde etmeyi başarmıştı. Almanya’da bulunan GSI Helmholtz Centre ise 119 ve 120. elementleri üretebilmek için çalışıyor.