Bakanlıktan Uluabat Gölü ve Dalaman Çayı'na Yakın Takip

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kirliliğe sebebiyet veren endüstriyel kuruluşları denetlemeyi sürdürüyor.

Atıksu arıtma tesislerine sahip olmayan endüstriyel kuruluşlara idari yaptırım cezası uygulanırken, kirlilik ve balık ölümleri nedeniyle Uluabat Gölü Ve Dalaman Çayı bakanlık tarafından takibe alındı. Uluabat Gölü ve Dalaman Çayı'nda yapılan çalışmalar sonucunda kirliliğe ve balık ölümlerine sebebiyet veren evsel ve endüstriyel atıkların bertarafı için çalışmalara başlandı.

Bazı basın yayın organlarında gündeme gelen Uluabat Gölü ve Dalaman Çayı'nda yaşanan kirlilik haberleri üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Denizli, Kütahya ve Bursa il müdürlüklerinde Bakan Erdoğan Bayraktar'ın talimatıyla inceleme başlattı. Yapılan detaylı incelemeler sonucunda Uluabat Gölü çevresinde yer alan endüstriyel kuruluşların arıtma tesislerine sahip olduğu, atılan atıksuların, arıtılarak alıcı ortama deşarj edildiği saptandı. Diğer endüstriyel kuruluşların ise atık arıtma tesisleri için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvurularını yaptığı ve inşaatlarının devam ettiği öğrenildi. Atıksu arıtma tesislerine sahip olmayan sanayi kuruluşlarına idari yaptırım ve para cezası verildi.

Mustafakemalpaşa Belediye Başkanlığı, Susurluk Havzası ve Uluabat Gölü kirliliğini önleyen projeyi hızlı bir şekilde tamamlayarak evsel atıksuların tamamını arıtarak, Mustafakemalpaşa Çayı'na deşarjını sağlayacak. Ayrıca Yalıntaş, Tatkavaklı, Ovaazatlı ve Tepecik beldelerinden kaynaklanan evsel nitelikli atıksular için atıksu arıtma tesisi ile ilgili firma tarafından projenin bitirildiği, İller Bankası'na sunulduğu ve İller Bankası denetimi altında inceleme yapılarak cevap beklendiği öğrenildi.

Kütahya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ise yaptığı inceleme sonucunda, Tunçbilek Belediyesi'nin evsel atıksu arıtma tesisinin inşaat aşamasının bittiği ve devreye alma çalışmalarının sürdüğü öğrenildi. Ayrıca Tunçbilek beldesinde bulunan termik santralin evsel atıksularının Tunçbilek Belediyesi'ne ait kanalizasyona verilmekte olduğu, arıtma ile sonlandığı ve termik santralin üretiminden kaynaklı kül yıkama sularının ise çöktürme havuzundan sonra geri dönüşümlü olarak kullanıldığı saptandı.

Denizli Dalaman Çayı'nda yaşanan kirlilik iddialarına ilişkin ise Denizli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü numune örneklerini alarak çalışmalarına başladı.

Kirliliğin kaynağına inilerek sorumlulara gerekli yaptırımların uygulanacağı öğrenildi.