Köyden Şehre Göçü Önlemek İçin İzmir’de Örnek Proje Başlatıldı

İzmir İl Özel İdaresi, kırsal alan ve konut envanteri çalışması sonucu üretilen örnek konut projelerini basına tanıttı.

Balçova Termal Tesisleri Kardelen Salonu’nda yapılan toplantıda İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan İçöz, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ile birlikte yapılan çalışma kapsamında 416 köyün envanterinin hazırlandığını, bunun Türkiye’de ilk olduğunu ve 70 metrekareden 189 metrekareye kadar 11 proje üretildiğini söyledi.

Envanter çalışması sayesinde köyden şehre göçün önüne geçilebileceğini aktaran İçöz, “Köylü, proje takibinde ile kadar gelmeyecek, işlemleri kaymakamlıktan yapacak.” dedi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın da katıldığı toplantıda İzmir milletvekilleri, rektörler, muhtarlar ve siyasi parti yöneticileri hazır bulundu. Burada konuşan Bakan Yıldırım, İzmir’de köylerin yeniden inşa edilmesine imkan sağlayan örnek konut projesiyle köyde ev yapmak isteyenlere 11 seçenek sunulacağını söyledi.

Köylünün, bu projeyle zamandan ve paradan tasarruf sağlayacağını belirten Yıldırım, “Şehirlerde ve köylerde imarsız ve sağlıksız yapılaşmalar en önemli sorunlardan biri. Şehirlerimizde depreme karşı daha güvenli yapıların oluşturulması ve şehir yenilemeye yönelik yasa çalışması tamamlandı, Meclisimiz'den geçti. İşin şehirler tarafı bu şekilde düzene koyuldu ancak köylerle ilgili uzun süredir devam eden sorunlarımız var. Köyde evini yıkıp yeniden yapmak veya şehirden köye dönüp ev yapmak isteyenler kaçak yapmış konumuna düşüyor, önemli cezalar alıyorlar. Özellikle elektrik konusunda büyük sorunlar yaşıyorlar. Artık her şey kural ve usulüne uygun olarak yapılmak zorunda. Mevzuattan kaynaklanan çok yorucu bürokrasi var, bunun maliyeti çok yüksek. Köyde bir ev yapacaksınız, maliyeti 30 bin ile 60 bin arasında değişiyor. Bunun projesinin hazırlanması, onaylatılması 5-6 bin lirayı buluyor. Köylülerimiz bunu ödemekten kaçınıyor. İYTE ve İl Özel İdaresi, protokol yaparak 1,5 yıl çalışmış ve 11 proje geliştirmiş. Bu konutların, depreme dayanıklılığının yanısıra yöresel mimari özellikleri taşımasına da azami gayret gösterilmiş. Bu, ev yapmak için köyde yaşanan yorucu mevzuatın ve inşaatın doğrudan parçası olmayan diğer maliyetlerin de önüne geçmiş oluyor. Ev yapmak isteyenler, 11 projeden birini seçecek ve kaymakamlıklardan bir protokolle inşaata başlayacak. İl Özel İdaresi, inşaatları denetleyecek. Köylüler, daha az maliyet ve daha az bürokrasi,le daha sağlıklı ev yapma imkanına kavuşmuş olacak. Örnek ve güzel bir çalışma. Bu bir fırsattır., en iyi şekilde değerlendirileceğini ve bu yönde güzel uygulamaların yine Türkiye’de önce İzmir’de başlayacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

NÜFUSU 750 BİNİ GEÇEN ŞEHİRLER BÜYÜKŞEHİR OLACAK
Bakan Yıldırım, nüfusu 750 binin üzerinde olan şehirlerin büyükşehir olacağını, pergel kanununun yürürlükten kalkacağını belirterek, bununla yerel demokrasinin daha da artacağını savundu. Yıldırım, “Büyükşehirlerin sayısı 29’a çıkacak. Nüfusu 750 bin ve üstü olan şehirler, büyükşehir statüsüne geçmiş olacak. Bu çalışma, Meclis gündemine yakın zamanda gelecek. Yapılan temel değişiklik, tüm büyükşehirde il hudutları büyükşehir hudutu haline gelecek. Pergel uygulaması kalkıyor. Hizmetin kaynakların yerele aktarılması, adem-i merkeziyetçiliğe geçilmesi için gerekli bir uygulama. İl özel idaresi bütçesi, merkezi idarenin yüzde 100 kontrolünde. Büyükşehire geçtiğinde kaynaklar artacak. Yerel ihtiyaçları çok daha iyi değerlendirerek kaynakları yerinde kullanma imkanına sahip olacak. Bu uygulamayla daha fazla yerel demokrasi sağlanacak.” dedi .