Dr. Sabahattin Altıntaş'tan 'Sıcak Hava' Uyarısı

Tavşanlı Doç Dr. Mustafa Kalemli Devlet Hastanesi Başhekimi Sabahattin Altıntaş, sıcak çarpmasına karşı vatandaşların dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Ülke genelinde sıcaklıkların artmasıyla birlikte başta çocuklar, yaşlılar, hamileler ve kronik hastalığı olanların bu konuda artık daha dikkatli olmalarını Altıntaş, dünyada her yıl ortalama 4 bin kişinin hayatını sıcak çarpmaları yüzünden kaybettiğini belirtti.

Altıntaş, “Son günlerde havalar aşırı sıcak, bu hava sıcaklığındaki aşırı artış vücutta bir takım değişikliklere yol açıyor bir takım etkileri olabiliyor. Dış ortamdaki sıcaklığın artması vücudun metabolizmasını etkiliyor. Sıcaklığın etkisi ile vücut sıcaklığında da artma meydana geliyor. Bu hafif derece de olursa kişiyi fazla etkilemiyor aşırı olursa işte güneş çarpması dediğimiz durum oluyor. Bu durumda sıkıntılı durumlara yol açabiliyor. Önemli olan havanın sıcak olduğu durumlarda güneş çarpmasına maruz kalmamak için sıcağın etkisinden korumak için bir takım kurallara dikkat etmek gerekiyor ki güneşten çok fazla etkilenmeyelim. En önemlisi havanın en sıcak olduğun saatlerde mümkün olduğunca güneş altında durmamak gerekiyor. Gölge çok fazla etkilemeyebilir ama güneş ışınlarını direk alan ortamlarda bulunmamak gerekiyor. Bu durum özellikle tarım sektöründe çalışan açık havada çalışan kişiler için çok önemli. Mümkün olduğunca güneş ışınlarından uzak durmak gerekiyor. Ayrıca kıyafetlerimize dikkat etmek gerekiyor. Açık ve daha bol kıyafetler giymek lazım. Sıvı kaybına neden olacağı için sıcakların sıvı kaybına da dikkat etmek gerekiyor. Mümkün olduğu sürece bol sıvı almak gerekiyor. Vücut sıvıyı ter ile kaybettiği için bir miktar suyun yanında sıvının birazcık tuzlu olmasında yarar var. Özellikle ağır yiyeceklerden sakınmak gerekiyor. Çünkü bunlar hastalıklara da yol açabilir. Sıcağında etkisi olacağından kişiyi daha çok etkileyecektir. Özellikle bazı hastalığı olan kişilerde daha çok dikkat etmeleri gerekiyor. Özellikle tansiyon ve kalp hastalarının daha çok dikkat etmeleri gerekiyor. Bir de güneş çarpmasının dışında daha sık görülen bazı rahatsızlıklar var, bunların en başında da ishaller geliyor. Bunlarında yaz döneminde hareketli kişilerde ve dışarıdan beslenme durumlarında daha çok olduğu için özellikle yeri ve temiz olduğuna dikkat etmek gerekiyor. Gıdalarda da bozulmalar olur ona da dikkat etmek gerekiyor. Güneşte de cildin fazla olumsuz etkilenmesi olabiliyor. Gerçi çok nadir olan bir şey ama fazla güneşte kalmak cilt kanserine yol açtığı söyleniyor. Güneşten, çocuk ve ileri yaşta olanlar daha çok etkileniyor” diye konuştu .
Kaynak: İHA