Kültür ve Turizm Bakanı Günay: 2023 hedeflerimize ulaştık

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Turizm alanında 2023 hedefine ulaştık. Ulaştığımız noktayı sürekli kılmak gibi bir derdimiz var'' dedi.

Günay, Polimeks İnşaat tarafından yapımı üstlenilen Bademlik SPA ve Termel Otel'in temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye ve Eskişehir için sevindirici ve güzel bir 21 Haziran yaşandığını belirterek, temeli atılan otelin 2013 yılının eylül ayında açılışını gerçekleştireceklerini kaydetti.

Türkiye'nin dünyada ''hay huy'' içinde hatta zaman zaman bölgesinde yaşanan sıkıtılar içinde ileriye doğru güzel ve kararlı adımlar attığını ifade eden Günay, şöyle konuştu:

''Türkiye, 1 milyon turist gelse hayalini kuran bir ülkeydi. Turizmden söz edildiğinde 'Şu Yunanistan kadar, Mısır kadar turist gelse ülkemize' hayalleri kurardık. 2000'li yılların başında Yunanistan'a yaklaşmış gibiydik. 10 milyon civarından turistimiz vardı. 10 milyar doların altında da gelirimiz vardı. 2011 yılında Mısır'ın 3 katı, Yunanistan'ın 2,5 katı civarında. Geçen yıl ülkemize, 30 milyonun üzerinde yabancı pasaportlu ziyaretçi geldi. Turizmden Türkiye'nin kasasına 25 milyar doların üzerinde gelir giriyor. Anadolu Üniversitesi ile Bakanlığımız arasında Koruma Hukuku ve İletişim alanında işbirliği projesini imzaladık. Türkiye, bu alanlarda eskiye göre önemli ve büyük, dünya mirası listesinde daha kararlı adımlar atmaya başladı.

-''Turizm imkanları Anadolu'ya doğru yayıldı''

Bakan Günay, eski yıllarda, bir kaç yıl önceye kadar yatırım belgelerinin çok önemli bir kısmının daha çok Ege Bölgesi ve Batı Akdeniz Bölgesi için alındığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

''Son iki yıldır, üç yıldır yatırım bölgelerinin yüzde 65'i Anadolu için, yüzde 35'i Ege ve Akdeniz için alınır hale geldi. Bu da turizm imkanlarının Anadolu'ya doğru yayıldığı gösteriyor. Ne kadar nitelikli yatağınız, oteliniz, 4-5 yıldızlı butik oteliniz, odanız, yatağınız varsa o kadar potansiyeliniz oluyor. Antalya, 400 binlere tırmandı, 10 milyonun üzerinde turist elde ediyor. Eskişehir'de de bu gelişmenin güzel örneklerinden birisini yaşamaya başladık. Eskişehir'in potansiyelini ayağa kaldırmak için yapmaya çalıştığımız başka işler var. Frig Vadisi Eskişehir-Kütahya ve Afyonkarahisar illerini kapsayan çok önemli bir destinasyon. Frig Vadisi yürüyüş yoluyla ilgili çalışmalar var. Bu projeyi heyecanla bekliyoruz. Frig Vadisi'nde, insanda heyecan uyandıran inanılmaz kaya anıtları ve yazıtları var. UNESCO listesinde yer alacak müstesna eserlerden bazıları bu vadi içinde. Kızılinler bölgesinde bir planlama çalışması var. Arkadaşlarımız alt ölçekli planları yaptı. Bakanlığımızda en kısa zamanda bunu onaylayıp uygulamaya sokmaya çalışacağız.''

''Kültür turizmini, deniz-kum-güneş turizminin yanına katmaya çalışıyoruz'' diyen Günay, ''Mutfağımızı, mutlaka turizm sunumu içine katmaya çalışıyoruz. Kış, yayla sporları ve kongre turizmi alanlarında çok güzel ve iyi çalışmalarımız var. Bu yılın sonunda Doğu Akdeniz'in en büyük kongre merkezini 'Efes Kongre Merkezi' adıyla Kuşadası'ndan açacağız'' dedi.

-''Turizm alanında 2023 hedefine ulaştık''-

Günay, termal turizminin çok önemli bir turizm alanı olduğunu anlatarak, şunları söyledi:

''Türkiye, deprem çizgisi üzerinde bir ülke olduğu için inanılmaz sıcak su kaynakları var. Dünyada yeni gelişen eğilimlerden birisi sağlık turizmi, üçüncü yaş turizmi... Termal turizmi ile sağlık turizmini birleştirdiğimiz zaman gelenlerden çok fazla gelir elde edeceğimiz yeni bir alan, yeni bir sunum, zenginlik kazanmış olacağız. Bakanlığımız termal turizmi master planlamasını Türkiye sathında bitirdi. Son düzenlemelerimizde de termal alanda yatırım yapmanın şartlarını kolaylaştırıp kolaylığını artırmaya çalıştık. Turizm alanında 2023 hedefine ulaştık. Ulaştığımız noktayı sürekli kılmak gibi bir derdimiz var. 20. yüzyıl geride kaldı. Savaşlarla başlayıp savaşlarla biten yüzyıl geride kaldı. 21. yüzyıl barış yüzyılı olacaksa bunun kurucu sektörlerinin başında turizm geliyor. Turizm, Yunus Emre'nin bize emrettiğini gerçekleştiriyor. Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım. Bizi tanıştırıp barıştırıyor. Sevelim, sevilelim dünya kimseye kalmaz.''

Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir de, 2013 yılının arifesinde bu tesisi çok anlamlı bulduğunu belirterek, kentte yapımı devam eden, yarım kalan bazı salonların, kültür merkezlerinin inşaatlarının 2013'e doğru giderken bir an önce tamamlanmasını dilediğini anlattı.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de Bademlik SPA ve Termal Otel ile bir hayalinin gerçek olduğunu ve Allah'ın, dualarını kabul ettiğini bildirdi.

Etkinliğe, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, AK Parti Eskişehir Milletvekili Ülker Can, CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, MHP Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker, AÜ Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, Garnizon Komutan Vekili Tümgeneral Mehmet Şanver, merkez Odunpazarı ilçe Belediye Başkanı Burhan Sakallı, merkez Tepebaşı İlçe Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, Polimeks İnşaat ve Sanayi Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca ve davetliler katıldı.

Muhabir: Deniz Açık

Yayıncı: Mürsel Çetin
Kaynak: AA