Egeliler ihracatı yüzde 8 artırdı

Ege İhracatçı Birlikleri üzerinden bu yılın mayıs ayında yapılan ihracat yüzde 8 arttı. Egeli ihracatçılar, mayıs ayında 949 milyon 572 bin dolar ihracat yaptı.

Ege İhracatçı Birlikleri'nden yapılan açıklamaya göre, 2012 Mayıs ayında Ege'den yapılan ihracat, Türkiye ihracatı ile paralel bir artış gösterdi. EİB bünyesindeki birliklerin 2012 Mayıs ayındaki toplam ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artışla 949 milyon 572 bin dolar olarak gerçekleşti.

EİB'nin Ocak-Mayıs dönemi ihracatı ise yüzde 4'lük artışla 4 milyar 861 milyon 646 bin dolara ulaşırken, son bir yıllık ihracat yüzde 13'lük yükselişle 11 milyar 581 milyon 473 bin dolar oldu.

EİB bünyesinde bulunan 12 ihracatçı birliğinin 6'sı, 2012 Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracatlarını arttırırken, 6'sı geçen yılki performanslarının gerisinde kaldı. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği ise uzun zamandır en fazla ihracat yapan birlik olma özelliğini 2012 Mayıs ayında da korudu. Birliğin mayıs ayı ihracatı 140 milyon 469 bin dolar oldu.

-Tütüncülerden rekor artış-

Ege Tütün İhracatçıları Birliği, 2012 Mayıs ayında yüzde 130 ile ihracatını en fazla artıran birlik oldu. Bu dönemde 72 milyon 703 bin dolarlık ihracat yapan tütüncüler, Ege'den en fazla ihracat yapan dördüncü sektör oldu.

Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünleri çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısıyı dünyanın dört bir tarafına ulaştıran Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, mayıs ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13'lük ihracat artışı yakaladı ve 56 milyon 967 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

İhracatı düşen birlikler ise Ege Tekstil ve Hammaddeleri, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Ege Deri ve Deri Mamulleri ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları oldu.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, yaptığı değerlendirmede, EİB olarak ihracatta Türkiye ortalamasının yüzde 1'lik de olsa üzerinde bir başarı yakaladıkları için mutlu olduklarını ifade etti.

İhracat için belirlenen hedeflere yılın ikinci yarısında sağlanacak artışla ulaşacaklarını dile getiren Türkmenoğlu, şunları kaydetti:

''Teşvik paketinde İzmir'in 1. bölge ilan edilmesine itirazımız yok, ancak 5. bölge olarak tanımlanan stratejik sektörlerde, İzmir ve Ege Bölgesi'nin ihracatında ağırlığı oluşturan gıda ve işlenmiş tarım ürünleri sektörleri olsaydı, Ege Bölgesi'nin üretim ve ihracatında sinerjiye yol açardı. İkinci bir tarım teşvik paketinin de ileriki günlerde açıklanmasını bekliyoruz.' '
Kaynak: AA