Dağlıca’daki acınızı biz de paylaşıyoruz

Başbakan Erdoğan ile Başkan Obama Meksika’da bir görüşme yaptı. Dağlıca saldırısının da konuşulduğu görüşmede Obama, “Başınız sağolsun, terörle mücadelede yanınızdayız. Halkım acınızı paylaşıyor” dedi

G20 zirvesi için Meksika’da bulunan ABD Başkanı Obama ile Başbakan Erdoğan dün bir araya geldi. Görüşme planlandığı gibi Türkiye saati ile 22.15’te başladı ve 40 dakika sürdü. Görüşme 30 dakika olarak planlanmıştı. Görüşmede Erdoğan’a Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Dış İlişkilerden sorumlu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de eşlik etti. Görüşmenin ana gündem maddelerinden birini önceki günkü Dağlıca baskını oluşturdu. Basına kapalı görüşmede, iki lider şehitleri ve terörle mücadeleyi konuştu. Obama’nın, Erdoğan’a Dağlıca saldırısından dolayı üzüntülerini ileterek, “Başınız sağolsun. PKK ile mücadelede ülkem sizinle birlikte. Amerikan halkı Türk halkının acısını en derinden paylaşıyor” dediği öğrenildi. Erdoğan’ın ise Obama’ya terörle mücadelede kararlılık mesajı verdiği belirtildi. Erdoğan’ın ABD’nin istihbarat paylaşımı konusundaki desteğini önemsediklerini dile getirdi.

‘Çin daha aktif olsun’

Erdoğan’ın dün görüştüğü liderler arasındaki Çin Devlet Başkanı Hu Jintao’dan da Suriye’de akan kanın durması için Çin’in daha aktif rol oynamasını istedi. Jintao da Erdoğan’a Dağlıca saldırısı nedeniyle başsağlığı diledi.

Hollande ile buluşacak

Erdoğan yeni seçilen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile ilk görüşmesi Brezilya’da gerçekleştirecek. Erdoğan Meksika’dan bugün Brezilya’ya geçecek. Erdoğan Brezilya’da Az Gelişmiş Ülkeler ve Rio+20 toplantısına katılacak. Erdoğan-Hollande görüşmesinin saati ve gününün henüz netleşmediği ancak görüşmenin olacağı belirtildi. Sarkozy döneminde gerginleşen Türkiye-Fransa ilişkilerinin normal seyrine dönebileceği belirtiliyor.

SURİYE’Yİ DE KONUŞTULAR

İkilinin ayrıca ana gündem maddelerinden biri de Suriye ile gelişmeleri oluşturdu. Obama ve Erdoğan, Putin ile ayrı ayrı yaptıkları görüşmeler konusunda birbirlerini bilgilendirdi. Obama’ya Suriye konusunda ortak çalışma yapılması için dışişleri bakanlarını görevlendirdiklerini söyleyen Erdoğan, akan kanın durması için bütün ülkelere görevler düştüğünü söyledi. Obama da Erdoğan’ın sözlerine katıldığını ifade etti.

BAŞBAKAN'IN MORALİ BOZULDU


Başbakan Erdoğan'ın ABD'deki temaslarını izleyen Gazete Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, görüşmeye ilişkin detayları 1 Gün programında anlattı:

“Görüşme her zaman olduğu gibi başsağlığı ile başladı. Erdoğan ile Obama'nın hemen her görüşmesinden önce PKK'nın muhakkak bir saldırısı oluyordu. Haberin gelmesiyle tüm moraller bozuldu. Özellikle Başbakan'ın çok etkilendiğini gördük. Görüşmede bu konu da gündeme geldi. Görüşmenin ağırlığı Suriye ile ilgili oldu. Obama'nın öncelikli gündemi ABD'deki seçimler. Obama, Suriye konusunda dengeleri bozmadan seçime gitmek istiyor”