Lapseki Kirazına Yurtdışından Büyük Talep

Kiraz üretiminin bitmesine sayılı günler kala tüm ihracatçıların gözü Çanakkale’nin Lapseki ilçesine çevrildi.

Lapseki Kirazına Yurtdışından Büyük Talep
Lapseki Belediye Başkanı Gani Mehmet Ekim, 27. Geleneksel Kiraz Festivaline yaklaşırken Alpagutlu kiraz üreticilerini ziyaret etti. Çiftçiler, Ziraat 900 kodlu kirazın en az 20 mm çap ve 30 milimetre hacme ulaşarak çay bardağına bile girmediğini söyledi.

Çanakkale bölgesinde elde edilen toplam 7500 ton kiraz mahsulünün 4000 tondan fazlası ihracata yönlendiriliyor. Alpagut köyünde yaşayan kiraz üreticilerinden Ali Tülü, kilosu 6,50 TL’ye kadar ihracatta alım olduğunu belirtti

Yağmurların yağmasıyla ürün azalınca fiyatın bu seviyelere yükseldiğini dile getiren Tülü, kirazdaki aromanın faklı oluşu ve şoklamadan sonra raf ömrünün uzun olması sebebiyle, Lapseki kirazına yurt dışından talebin yüksek olduğunu söyledi.

Lapseki Belediye Başkanı Mehmet Ekim, “Kiraz Festivali kapsamında üreticilerimizi de ziyaret ediyoruz. Tarih, doğa, deniz ve meyvecilikte ilçemiz ön sıralarda yer alıyor. Bu sene üretim ve randıman çok iyi. Ben tüm ihracatçılarımızı Lapseki’ye davet ediyorum. Gelsinler kirazı burada görsünler. Kirazımızın aromasını, tadını başka bir yerde bulmaları mümkün değil. Biz belediye olarak her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız. İhracatımız İngiltere, Rusya, Amerika’ya gönderiliyor. Kiraz rekoltesi 4000 tonu aşıyor” dedi.

14 Haziran Perşembe günü başlayacak olan Kiraz Festivaline dikkat çeken Başkan Ekim, tüm üreticileri hem izlemeye, hem de festival kapsamında düzenlenecek olan “En İyi Kiraz Üreticisi” yarışmasına katılmaya davet etti. Başkan Ekim, Subaşı köyündeki yıkama tesisini gezerek incelemede bulundu. Ağaçlardan toplanan kirazların özel makinelerde yıkanarak nakliyata gönderilmesini takip eden Başkan Ekim, köy kahvesinde vatandaşlarla sohbet ederek bu seneki mahsul hakkında bilgi aldı .
Kaynak: İHA