Roman Vatandaşların Yaşadığı Tepecik Semtinde Hıdrellez Coşkuyla Kutlandı

İzmir'de, baharın müjdecisi olan hıdrellez, Roman vatandaşların yaşadığı Tepecik semtinde coşkuyla kutlandı.

Tepecik Yenişehir mahallesini adeta bayram yerine çeviren Roman vatandaşlar, mahalle içinde düzenlenen üç ayrı canlı müzik etkinliğiyle sabah saatlerine kadar doyasıya eğlendiler.

Roman vatandaşlar, en güzel kıyafetlerini giyip, sokakları davul-klarnet eşliğinde, oynayarak dolaştılar. Hıdrellez için süslenen kadın ve çocuklar kıyafetleriyle renkli görüntüler oluşturdular.

Yenişehir mahallesi muhtarı, Yenişehir Roman Derneği Başkanı ve Ege Roman Platformu Sözcüsü Ali Yangın, AA muhabirine mahalledeki hıdrellez kutlamalarını değerlendirdi.

Hıdrellez dolayısıyla mahalleyi bugün yabancılar da dahil olmak üzere yaklaşık 20 bin kişinin ziyaret ettiğini, hiçbir sorun yaşanmadığını aktaran Yangın, mahalle sakinleriyle birkaç gün önce bu güne özel bilinçlendirme toplantısı yaptıklarını anlattı.

Yangın, ''Toplumumuz ne yazık ki asosyal olarak nitelendiriliyor. Artık Romanlar bu asosyal kişiliği atacak. Hıdrellez ile işte bu inanışı ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın topluma entegre olabilmesi çok önemli'' diye konuştu.

Hıdrellezi, baharın başlangıcı olarak tanımladıkları hıdrellezin kendileri için özel bir anlamı olduğunu dile getiren Yangın, önümüzdeki yıllarda çok daha güzel kutlamalar yapmak istediklerini de söyledi.

Yangın, yetkili ve ilgili kişilerden daha fazla ilgi görmek istediklerini ifade ederek, ''Bizim amacımız hıdrellez bayramını vesile edip vatandaşlarımızın sosyal ve kültürel düzeyini yükseltmek. Artık dışlanmak değil, toplumun bir parçası olmak istiyoruz. Bizler çocuklarımızın bir üniversite talebesi, bir doktor, bir avukat olmasını istiyoruz. Ve bu konuda bilhassa hükümet, belediye ve valilikten Roman toplumu üzerine biraz daha eğilmelerini, ilgi göstermelerini talep ediyoruz'' dedi.

Yangın, Türkiye'de Roman vatandaşlara ait 120'ye yakın dernek, 8 federasyon bulunduğunu belirterek, İzmir'de 400 bine yakın Roman yaşadığını, Türkiye'deki en büyük nüfuslu Roman mahallesinin de Yenişehir olduğunu savundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun mahallelerini ziyaret ettiğini hatırlatan Yangın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ''Biz kendisini Romanlar'ın sözcüsü olarak görüyor ve başbakanımızı burada ağırlamak istiyoruz'' diye seslendi .
Kaynak: AA