Moskova Belediyesi Putin Karşıtı Yürüyüşe İzin Verdi

Moskova şehir yönetimi Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in 7 Mayıs’ta yemin ederek devlet başkanlığı koltuğuna oturmasından bir gün önce protesto mitingi yapmak isteyen muhalefete izin verdi.

“Milyonların Yürüyüşü” adı verilen gösteri Aralık ayında başlayan Putin karşıtı eylemlerin devamı olarak planlanıyor . 6 Mayıs Pazar günü Kalujkaya Meydanı’ndan yürüyüşe geçecek göstericiler , Kremlin’in yakınında yer alan Bolotnaya Meydanı’nda miting düzenleyecek . Belediyenin izin vermesi ile ilgili Twitter’dan açıklamada bulunan organizatörlerden Sol Cephe lideri Sergey Udaltsov , yürüyüşün saat 15 : 00’da başlayacağını , resmi izin belgelerini Cuma günü alacaklarını söyledi .

Udaltsov izin alınabilmesinin iyi bir gelişme olduğunu belirtti .

Şehir yönetimi muhalif grupların şehrin ana meydanlarından Kremlin’e doğru yürüyüş taleplerini ise reddetti . Moskova bölgesi ve diğer kentlerden de katılımcıların olacağını ifade eden muhalif lider Udaltsov , “On binlerce insandan bahsediyoruz” hatırlatmasında bulundu . Putin karşıtı gösterileri dikkate alan Kremlin siyasi alanda bir dizi yeni düzenlemeye imza attı . Siyasi partilerin kuruluşu için imza toplama zorunluluğu ortadan kaldırılırken , devlet başkanlığı adaylığı için de artık 2 milyon yerine 100 bin imza yeterli olacak . Yeni düzenleme ile yerel yöneticiler de Kremlin’den atama yerine seçimle iş başına gelecek . Uzmanlar Pazar günü yapılacak gösteriye katılımın çok yüksek olmasını beklemiyor . Özellikle Mayıs tatili nedeni ile bir kısım insanların yurt dışına gitmesi , yazlığa gitme döneminin başlaması ve yönetimi değiştirme adına ortaya konan inisiyatifin yetersiz kalması vatandaşların mitinge katılımını etkileyecek .