Çığlık Attıran Rekor

Sanat tarihçilerine göne Mona Lisa'dan sonra en çok tanınan tablo olan Edvard Munch'un "Çığlık" adlı eseri, New York'taki açık artırmada 119.9 milyon dolara satıldı

Çığlık Attıran Rekor
ABD'nin New York kentinde bulunan Sotheby's Müzayede Evi, dün tarihi bir açık artırmaya ev sahipliği yaptı. 7 sanatseverin yarıştığı müzayedede, 1944'te ölen Norveçli ressam Edvard Munch'un 'Çığlık ' (Scream) isimli tablosu, açık artırma ile satılan en pahalı sanat eseri rekorunu kırdı. 1895 tarihli eser, 119.9 milyon dolara (yaklaşık 212 milyon TL) yeni sahibinin oldu. Tablonun yeni sahibinin ismi açıklanmadı. Elde edilen gelirin Edvard Munch adına açılacak bir müze, otel ve sanat merkezi için kullanılacağı açıklandı. New York Times gazetesinin haberine göre 'Çığlık 'ı kimin aldığına dair çıkan iddialar arasında ön plana Katar Kraliyet Ailesi çıktı. Tabloyu aldığı öne sürülen diğer isim de Microsoft'un kurucularından Paul Allen oldu. 'Çığlık 'ın 4 farklı versiyonu bulunuyor. Önceki gün rekor fiyata satılan versiyonu, Norveçli işadamı Petter Olsen'a aitti. Olsen'ın sahip olduğu tablo, diğer versiyonların aksine cam ile çerçeveli ve renkli versiyonu. Ayrıca üzerinde ressam Munch'un tablosunu çizerken neyden ilham aldığını anlatan el yazısı ile yazılmış bir şiiri bulunuyor. Diğer 3 versiyon ise Norveç müzelerinde sergileniyor. Munch'un tablosunu deniz kenarında yürürken kaygı bozukluğu nöbeti geçirdikten sonra çizdiği söyleniyor. Tablonun bir versiyonu 1994, başka bir versiyonu ise 2004'te çalınmış fakat sonrasında iki tablo da bulunmuştu.

TOPLUMSAL KRİZ

Çığlık pek çok eleştirmene göre modern insanın buhranını ifade ediyor. Resmin arka tarafında görünen iki figür, çığlık atan kişinin yaşadığı melankolik dünyayı temsil ediyor. Bu iki figür ayrıca Munch'un kişisel değil, tüm toplumun yaşadığı bir krizden bahsettiğini de gösteriyor. Gökyüzünün alışıldığın dışında renklerde boyanması ise içinde yaşanılan dünyanın doğal olmayıp masumiyetini kaybettiği anlamına geliyor. Uzaklardan yaklaşan gemi de sanat tarihçilerine göre ölümü ifade ediyor.