Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Akyıl: Eğitim çok önemli

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Sadettin Akyıl, ''Yüksek öğretim mezunu erkeklerde işgücüne katılım erkeklerde yüzde 85, kadınlarda da yüzde 77'ye yükseliyor. Bu, iş gücüne katılım oranında önemli engellerin olduğunu, ancak bunu aşmak için eğitimin çok önemli olduğunu gösteriyor'' dedi.

Akyıl, Erdem Bayazıt Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Kadın İstihdamının Artırılması Sorunlar ve Çözüm Önerileri'' panelinin açılışında yaptığı konuşmada, kadının işgücü piyasasında hak ettiği yeri alması için yasalarda önemli değişiklikler yapıldığını vurguladı.

Sorunun uygulamadan kaynaklandığını ifade eden Akyıl, ''Bunu aşmak için toplumsal cinsiyet eşitliğin sağlanmasına yönelik bir takım çalışmalar yapıyoruz. Halkla iç içe olan yerel yönetimlerimizle, sivil toplum kuruluşlarıyla projeler yürütüyoruz'' dedi.

Panelin iş ve sosyal hayatta kadınların yaşadıkları sorunları ortaya çıkaracağını ve yol göstereceğine inandığını ifade eden Akyıl, bu kapsamda yapılacak çalıştayın sonuç raporlarından gelecekte yapılacak çalışmalarda faydalanılacağını kaydetti.

Akyıl, 2012 yılının ilk çeyreğinin verilerine göre Türkiye'de işgücüne katılım oranının genel olarak yüzde 48 olarak gerçekleştiğini ifade ederek, şunları söyledi:

''İşgücüne katılım oranı erkelerde yüzde 72, kadınlarda ise yüzde 28 olarak gerçekleşmiş. TUİK'in şubat verilerine göre lise ve altındaki eğitim düzeyinde işgücüne katılım erkelerde yüzde 67 iken, kadınlarda yüzde 23 civarında. Yüksek öğretim mezunu erkeklerde ise bu oran erkeklerde yüzde 85, kadınlarda da yüzde 77'ye yükseliyor. Bu, iş gücüne katılım oranında önemli engellerin olduğunu, ancak bunu aşmak için eğitimin çok önemli olduğunu gösteriyor.''

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Toksöz ise, Türk ekonomisinin sınırlı bir istihdama sahip olduğunu, işgücü ve istihdama katılım oranındaki artışın nüfus artışının gerisinde kaldığını savundu.

Bunun çok ciddi bir işsizlik sorununa yol açabileceğini, ancak Türkiye'de sorun olmamasının nedeninin toplumun yarısını oluşturan kadınların işgücünün dışında kalması olduğunu belirten Toksöz, ''Türkiye'de yasal anlamda eşitsizliğe vurgu yapan hükümler temizlendi. Ancak hükümler temizlense de uygulamada sıkıntılar var. Kadın girişimcilere teşvik verilmesi, beklenilenin çok altında sonuçlandı. Başarılı çok az kadın girişimci oldu'' dedi.

Kadınları esnek çalışma yöntemiyle istihdama katmak gerektiğini dile getiren Toksöz, evden çalışma, iş paylaşma, kısmi çalışma gibi yöntemlerin uygulanması halinde kadınların iş hayatında çok daha başarılı sonuçlar alabileceklerini vurguladı.

Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Sadettin Akyıl'ın yaptığı panelde Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği ANSİAD Başkanı Ergin Civan, Kepez Sanayici ve İşadamları Derneği kurucu üyesi Pınar Uğur, Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı Genel Sekreteri Gülşen Aras, Antalya Girişimci İşadamları Derneği Başkanı Ayla Nalbant, Akdeniz Girişimci İş Kadınlar Derneği Başkan Yardımcısı Figen Sayın ve Antalya Organize Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Hakan Karaca, ''kadın istihdamı ve girişimcilikte başarı'' konusunda sunum yaptılar .
Kaynak: AA