BM Genel Sekteri Ban Ki-moon İstanbul'a Geldi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, ''Türkiye, medeniyetler ittifakı kavramını en ciddi şekilde ele alan ülkelerden bir tanesi'' dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve eşi Ban Soon teak, BM Medeniyetler İttifakı İştirakçiler Forumu'na katılmak üzer İstanbul'a geldi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde karşılanan Ban Ki-moon, burada bir süre dinlendikten sonra ziyaretine ilişkin bir açıklama yaptı.

Türkiye'nin BM Medeniyetler İttifakı İştirakçiler Forumu ve Somali ile ilgili diğer girişimlere ev sahipliği yapmasından duyduğun memnuniyetini dile getiren Ban Ki-moon, “2010'da da Somali Uluslararası Konferansı için gelmiştim. Bu, 2. kez Somali Konferansı için gelişim oluyor. İstanbul mega bir şehir. İstanbul gibi mega bir şehir, sürdürülebilir bir kalkınmaya nasıl katkı da bulunabileceği konusunda örnek teşkil edebilir. Bugün artık Türk hükümeti hem şimdiki hem de gelecekteki sorunların çözümüne büyük katkılarda bulunmaktadır. Türkiye, medeniyetler ittifakı kavramını en ciddi şekilde ele alan ülkelerden bir tanesi. Türkiye'nin göçmenlik konusunda da önemli katkıları var BM için. Tabii ki, Somali'ye olan katkısını çok kayda değer buluyorum. Somali'de açtığınız yollar, yaptığınız okular, hastaneler için eminim ki Somalililer minnettardır size'' diye konuştu.

Ardından söz alan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Ban’a İstanbul’un tarihi ve kültürel zenginliklerinden söz etti ve İstanbul’un gelecek adına önemli misyonları olabileceğini söyledi.

Mutlu, İstanbul'a farklı ülkelerden gelen 80 çocuğu ağırladığın ifade ederek ''Bunlar yetim çocuklardı. Önemli bir kısmı Somali'den gelen çocuklardı. Asya ve Afrika'dan savaş ve açlık bölgelerinden gelen çocuklardı. Somali'de bir insani yardım kuruluşumuz yetim çocuklarla ilgili yetimleri barındırma merkezi kuruyor. Tamamen sivil bir organizasyon. Devletimizin yapmış olduğu okul hastane gibi özel çalışmalar var. Hatta tarım eğitimi vermek için getirdiğimiz çocuklar var. Üniversitelerimizin getirdiği 500 çocuk şuan burslu olarak İstanbul'da okutuluyor'' şeklinde konuştu.

Mutlu, Ban’ın elindeki sargıları işaret ederek görevinin çok ağır olduğunu ifade ederek ''Biz sadece yardımcı olmaya çalışıyoruz. Dünyada herkes birbirinin elini sıkı tutsun istiyoruz. Kuvvetli eline ihtiyacımız var. Bu arada, elinde sargı olduğunu görüyorum bu nedenle geçmiş olsun diyorum'' dedi.

Vali Mutlu, ''Kızınca elini sıkı bir şekilde masaya vuruyor sanırım. Kızacak bir şey olmasın her şey güzel olsun istiyoruz'' şeklindeki esprili yorumu üzerine gülen Ban, elindeki sargılar hakkında ''3 hafta önce futbol oynuyorduk. Düştüm elim bu hale geldi. 3 hafta daha elimde kalacak sonrasında iyi olacak'' diye konuştu.

Ardından söz alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, İstanbul'un Somali'nin başkenti Mogadişu ile kardeş şehir olduğunu ifade etti.

Topbaş, İki gün önce de Tunus'ta olduğunu orada da önemli çalışmalara ve işbirliklerine imza attıklarını söyledi.

Kaynak: İHA