Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Kasap'tan Açıklama

Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu (TÜSAF) Başkanı Hüseyin Kasap, sigorta acenteliği açmanın artık kolay olmayacağını belirterek, "Artık her eline çanta alan sigortacı olamayacak artık sigortacı acentesi açmak için mesleki tecrübe ve üniversite mezunu olmak şart" dedi.

Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Kasap'tan Açıklama
Sigorta sektörünün son durumu hakkında açıklamalarda bulunan TÜSAF Başkanı Hüseyin Kasap, sektörün gün geçtikçe daha da büyüdüğünü, yeni yasal düzenlemeler sayesinde sigorta mesleğinin de güvenilirliğinin arttığını söyledi.

10 sene önce her eline çanta alanın sigortacı olarak kendini tanıttığını kaydeden Kasap, bu yolla sahte sigortacıların piyasayı dolandırdığını vurguladı. Sigortacılık mesleğine daha da güvenin artması için TÜSAF olarak hükümetle ortak çalışma yürüttüklerini dile getiren Kasap, şöyle konuştu: "Daha evel her eline çanta alan sigortacı oluyordu. 2007 yılında çıkan 5684 sayılı sigorta kanunu sayesinde bu sona erdi. Bu kanunun acenteler yönetmeliğiyle ilgili 2008 yılı nisan ayındaki düzenlemesi bu uygulamaya 'dur' dedi.

Son 5 senedir sigorta acentelerinde yasal zorunluluklar aranıyor."

SİGORTACI BAŞKA İŞLE UĞRAŞMAYACAK

Sigorta acenteliği açmak için mesleki tecrübenin ve üniversite mezunu olma şartının getirildiğine dikkat çeken Kasap, şunları söyledi: "Her önüne geçen acente açamayacak. Artık yeni acenteler kuracak olanın üniversite mezunu olması şart. Ofisinde başka bir iş yapamayacak. Belli bir mesleki tecrübe arıyoruz. Ofiste çalışan personelin de belli bir eğitim ve deneyimden geçmesi gerekiyor. Bunlar sektöre belli bir düzen getirdi. Ama hâla çantacı dediğimiz birileri ortalıkta dolaşıyor. Ben sizin 'poliçenizi yapayım' diye sigortacı olarak ortada dolaşıyor. Benim vatandaşlara uyarım bu konuda profesyonel acenteyle çalışın. Profesyonel acenteyle çalışırsanız başınıza olumsuz olaylar gelmez."

MİLLİ HASILADAKİ ORANIMIZI İKİ KAT ARTIRACAĞIZ

Sigorta sektörünün de 2023 hedefi olduğunu vurgulayan Kasap, şu an gayrisafi milli hasılanın yüzde 1.2'sinin sigorta pirimi olduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Milli hasıla içinde çok küçük bir yer ediniyoruz. Gelişmekte olan ülkeler ortalamasında 4.5, Avrupa ortalamasının yüzde 6.5 olduğunu düşünürseniz daha alacağımız yol çok fazla. Yabancı yatırımcılar Türkiye'ye çok geliyor. Yerli sigorta şirketlerimizin tamamını alıyor. Ya da ortak oluyor. Niye? Çünkü pazarı büyük görüyor. Kendi ülkelerinde büyüyemiyor. Amerika'daki, Avrupa'daki, Japonya'daki sigorta şirketleri Türk pazarına akın ediyor. Biz bu milli hasıladaki oranın iki katını hedefliyoruz. 2023 hedefimiz bu. Yüzde 2,5 oranına ulaşmamız sektör açısından önemli olacak. Hem sektör büyüyecek hem de şirketler büyüyecek. Bu sektör açısından olumlu bir durum. "
Kaynak: İHA