Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Londra Diyanet Merkezi’nin Açılışını Yaptı

Londra Diyanet Merkezi ve Cami, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in kıldırdığı Cuma namazının ardından açıldı.

İngiltere Türk Diyanet Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından restorasyonu yaptırılan Londra Diyanet Merkezi ve Cami, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in kıldırdığı Cuma namazının ardından açıldı.

Namazın ardından merkezin konferans salonunda gerçekleştirilen açılışta konuşan Görmez, konuşmasının başlangıcında davetlileri sevgi, saygı ve muhabbetle selamladığını ve Türkiye’den kucak dolusu selam getirdiğini ifade etti.

Görmez, yıllar önce Anadolu’dan; Avrupa’nın, Amerika’nın ve Kanada’nın çeşitli kentlerinde varlıklarını sürdüren vatandaşların ‘Anasız, babasız, vatansız diyarsız yaparız ama camisiz, mabetsiz yapamayız’ dediğini belirterek, sayısız sivil toplum örgütü kuran dernekler oluşturtan camiler mescidiler yapan ‘kimlik mekanımız’ olan bu dernekleri, camileri, mabetleri inşa eden bütün büyüklere ve ahirete intikal edenlere yüce Allah’tan rahmet diledi

“1990’lı yıllarda bazen kısa süreli bazen de uzun süreli Londra’ya gelen ve sizlerle yaşayan bir kardeşinizim” diyen Görmez gelecek yıllarda başına ne geleceğini bilmediğini belirterek en çok eleştirdi kurumun Diyanet İşleri Başkanlığı olduğunu ifade etti.

Görmez, Avrupa’nın bir çok ülkesinde devasa müessesler kuran Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Londra’da müracaat edebilecek bir temsilciliğinin bile olamamasının üzüntü verici olduğunu belirtti.

İngiltere’de o zamanlar 100 ile 150 bin vatandaşın olduğunu belirten Görmez, dünyanın her tarafından vatandaşlarımıza hizmet veren Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Londra’da bir teşkilatının olmamış olmasını hep eleştirdiğini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığına ağır eleştirilerde bulunduğunu belirten Görmez, “Sen misin böyle diyen? Yüce Mevla 2003 yılında Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı olarak göreve başladım hem de dış ilişkilerden sorumlu yardımcı olarak göreve başladım. İşte o zaman çok değerli dostumuz Yaşar Çolak bey tam da eşzamanlı buraya müşavir olarak geldi. Beraber bir konuşma yapmıştık. Bunları aynen kendisine ifade ettim. ‘Sen Londra’ya gidiyorsun ama biz Londra’da yokuz. Bizi Londra’da var kılacaksın. Biz vatandaşlarımıza bu hizmeti diğer ülkelerde götürdüğümüz gibi buraya da götürmeliyiz’ dedim. Önce o bir başlangıç yaptı. Küçük bir merkez aldık bir yerde daha sonra değerli meslektaşım Seyfettin Erşahin geldi. Onunla da aynı konuşmaları yaptık. Allah’a hamdolsun ben her ikisine de en kalbi şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Görmez konuşmasının ardından İngiltere Türk Diyanet Vakfı yetkilileri ile birlikte Londra Diyanet Merkezi ve Cami’nin açılışını yaptı .
Kaynak: İHA