Babacan: Hazine’nin Çıkaracağı Kira Sertifikası TL ve Dolar Bazında Olacak

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Hazine tarafından çıkarılacak kira sertifikasının TL ve dolar bazında olacağını açıkladı.

Babacan: Hazine’nin Çıkaracağı Kira Sertifikası TL ve Dolar Bazında Olacak
Ali Babacan, Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB)’nin 11. Olağan Genel Kurulu’na katıldı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın da konuk olduğu toplantıda söz alan Babacan, Sermaye Piyasası Kurulu’nda kira sertifikasının çıkarılmasıyla ilgili 650 milyon dolarlık bir kayıt yapıldığını ve bunun 350 milyon dolarlık kısmının tamamlandığını duyurdu.

TKBB yönetiminin ‘Hazine’nin çıkaracağı kira sertifikasının TL cinsinden olması’ önerisine temas eden Babacan, “İç piyasa kuşkusuz TL olacak ancak, aynı zamanda Eurobond gibi yabancı yatırımcıların da ilgi gösterip alabilecekleri döviz bazında da olacak." dedi.

İktidar olarak yakın zamanda ‘Sat-Geri Kirala’ sistemini devreye alacaklarını belirten Babacan, “Malum, ticari bankalarda gayrimenkul ipotek veriliyor buna mukabil mal alınıyor. ‘Sat-Geri Kirala’da ise ipotek harcı kadar ödeme yapılacak, alım satım harcı da verilmeyecek. Bu, kuşku yok finansal kiralama şirketlerine ve katılım bankalarına yeni kapılar açacak. “ ifadelerini kullandı. Finans alanında önemli reformları hayata geçirdiklerini aktaran Babacan, “O dönemde tedbirlerden kimileri hoşnut olmadı. Ama o gün şikâyet edenler, bugün bakıyorsunuz çok mutlu.” yorumunu yaptı.
Başbakan Yardımcısı, nakit ihtiyacı olan finans gruplarının gücünü artırma adına Türkiye operasyonlarına baktığını vurgularken, “Bankacılık sektörümüzde yabancıları hisse satmaları söz konusu. Burada yatırımlarından memnun olmadıkları için değil, belki içleri kan ağlıyor ancak, kendi evlerindeki bilanço yapıları ve yeni regülasyon onları böyle adım atmaya mecbur ediyor." dedi.

Türkiye’de katılım bankalarının yeri ve önemine işaret eden Ali Babacan, finans sektöründe payı yüzdre 4,6 ya çıkan kurumların ülke ekonomisine de büyük katkıları olduğunu sözlerine ekledi. Toplantıda daha sonra Başbakan Yardımcısı Babacan’a plaket takdim edildi.

YENİ TKBB BAŞKANI UFUK UYAN

TKBB 11. Olağan Genel Kurulu’nda 2011 genel değerlendirilmesinin ardından da yeni dönemde görev yapacak yönetim kurulunun seçimi yapıldı. 2 sene arayla değişen birlik yönetim kurulu başkanlığına bu dönem Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan’ın getirildiği bildirildi.