4.Yerel Ekonomiler Kongresi Gümüşhane’de Başladı

Gümüşhane Üniversitesi tarafından hazırlanan ve Merkez Bankası tarafından desteklenen “Sürdürülebilir Kalkınma Sürecinde Yerel Ekonominin Rolü” konulu 4. Yerel Ekonomiler Kongresi başladı.

4.Yerel Ekonomiler Kongresi Gümüşhane’de Başladı
Mühendislik Fakültesi çok amaçlı salonda düzenlenen kongre açılış programına Vali Dr. Yusuf Mayda, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Rektör Prof.Dr. İhsan Günaydın, AK Parti İl Başkanı Ercan Çimen, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, kamu kurum müdürleri ve çeşitli üniversitelerden gelen akademisyenler katıldı.

Burada bir konuşma yapan Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, toplumsal refahın sağlanmasının önemli ölçüde ekonomik gelişme ve ekonomik kalkınmayla paralel olduğunu, gelişme ve kalkınmanın da sürdürülebilir olmasının öneminin altını çizdi.

Üniversitelerin yerel sanayiye hem bilimsel anlamda destek sağlaması hem de rehberlik etmesinin önem taşıdığını dile getiren Mayda, bu tür kongrelerin bu amacı gerçekleştirmede önemli bir araç olduğunu sözlerine ekledi.

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İhsan Günaydın ise bilgi çağında dünyada her alanda bir rekabet yaşandığını, bu rekabette kazananın da bilgi üreten ve bu bilgiyi toplum yararına sunan ülkeler olduğunun altını çizerek, “Bilgi üreten kurumlar olan üniversitelerden beklentiler giderek artmaktadır. Belirli şartlar altında üniversiteler bölgesel kalkınmada önemli roller üstlenmektedir. Pasif rollerin yanısıra aktif rollerde söz konusudur. Üniversiteler bölgesel gelişmenin, yerel ekonomilerin sürükleyici gücü olmaktadır.” dedi.

Kongreyi düzenleyen İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin Dekanı Prof.Dr. Haydar Akyazı ise konuşmasında kongre ile yerel dinamiklere, dönüşüm sürecinde kullanabilecekleri bir bakış açısı sunmayı amaçladıklarını söyledi.

2012 yılı başlarında yapılan bilimsel bir çalışmanın sonuçlarını da paylaşan Akyazı, Gümüşhane’nin 81 il arasında küresel rekabet endeksinde 71, ulaşım ve erişilebilirlik endeksinde 80 ve inovasyon endeksinde de 70.sırada olduğunu belirterek Gümüşhane yerelinde bu sorunlara çözüm önerileri getirebilmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Kongre yapılan konuşmaların ardından Prof.Dr. İsa Sağbaş başkanlığında “Yerel Ekonomilerde İşgücü Piyasasının Önemi” konusu masaya yatırıldı.

Üç gün sürecek olan kongrede 12 bilimsel oturum gerçekleştirilecek ve konuklar kongrenin son gününde Gümüşhane’nin tarihi ve turistik bölgelerini gezecek .
Kaynak: İHA