Türkiye Cami ve Kur'an Kursları Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Kıyak Açıklaması

Çağrı Turgut - Türkiye Cami ve Kur'an Kursları Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Recep Kıyak, ''Devletin dini İslam'' ibaresinin yeni anayasaya koyulması önerisinde bulundu.

Kıyak, AA muhabirine, mevcut anayasanın eski bir anayasa olmasından dolayı topluma yeterli cevabı veremediğini ve kendilerinin de yeni anayasa çalışmalarına destek verdiklerini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'ye yeni sivil bir anayasaya ihtiyaç olduğunu ifade ettiğini anımsatan Kıyak, ''Sivil toplum kuruluşları, sendikalar hatta insanların bireysel görüşleri alınarak bir anayasa taslağının hazırlanması için çalışmaya girdiler'' dedi.

Kıyak, yönetim, denetim ve disiplin kurulu üyeleri ve öğretim görevlileriyle biraraya gelerek çalışma yaptıklarını ve bir anayasa önerisi hazırladıklarını anlattı.

Anayasa önerilerinin 40 maddeden oluştuğunu anlatan Kıyak, ''Dedik ki, 'Bu anayasa taslağına bizler de bir öneri getirelim'. 100'e yakın öneri maddemizi 40'a düşürdük. Bu anayasa önerimizi Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanımız Cemil Çiçek, Anayasa Komisyonu Başkanımız Burhan Kuzu'ya sunduk'' diye konuştu.

Daha önce anayasada yapılan düzenleme ile ''Devletin dini İslam'' ibaresinin kaldırıldığını yerine ''Laik'' ibaresinin koyulduğunu hatırlatan Kıyak, ''Yüzde 99'u Müslüman olan bir ülkede 'Devletimizin dini İslam' ibaresinin neden çıkarıldığının sorgulanmasını istiyoruz. Bu maddenin aynı 'Devletin dili Türkçe, dini İslam' ibaresinin tekrar yerine koyulmasını istiyoruz. İlk anayasamızda bu maddeler varken neden ''Devletin dini İslam'' ibaresi kaldırıldı- Biz bunun mücadelesini sonuna kadar vereceğiz. ''Devletin dini İslam' ibaresinin anayasamıza koyulmasını istiyoruz'' ifadelerini kullandı.

Yeni anayasanın milleti kucaklayacak bir anayasa olacağına inandıklarını aktaran Kıyak, anayasanın halk oylamasına götürülmesi durumunda ''Evet'' çıkacağını savundu.

-Meclisin Fatiha Suresiyle açılması-

Kıyak, 40 maddelik anayasa önerileri arasında meclisin ''Fatiha'' ile açılmasıyla ilgili maddenin bulunduğunu ileri sürdü.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ''Fatiha ve Kur-an'ı Kerim'' okutarak açtığını anımsatan Kıyak, ''Cumhuriyet kurulduğu zaman bunlar olmuş. Biz ileriye mi gitmemiz lazım, geriye mi gelmemiz lazım-'' dedi.

Kıyak, Türkiye'de suç oranın azalması, terör, hırsızlık, kapkaç, adam öldürme, tecavüz gibi suçlardan hüküm giyenler için yeni anayasada idam cezasının da tekrar koyulması gerektiğini savundu. Kıyak, ''İdam cezası bütün Avrupa ülkelerinde var, Türkiye'de yok. Düne kadar ufak çocuklara tecavüz olayı gerçekleşti bu ülkede. Caydırıcı olması için idam cezasının tekrar geri getirilmesini istiyoruz. Çünkü önceki yasalarımızda idam cezası vardı'' şeklinde konuştu.

Okullara Kur-an'ı Kerim'in ve Peygamberimizin hayatının seçmeli ders olarak okutulmasına da değinen Kıyak, dünyanın en genç nesillerinin Türkiye'de bulunduğunu ve genç nesillere Kur'an ve peygamber sevgisi verilmediğinde ülkeye hayır gelmeyeceğini belirtti.

''Kur'an ve peygamber sevgisini ana okuldan başlatalım'' diyen Kıyak, ''O nesil yetişirken Kur'an sevgisi aşılansın, peygamber sevgisi aşılansın. Peygamber efendimizin hayatı anlatılsın. Bu sevgiyi vermediğimiz zaman o nesilden bu memlekete hayır gelmez'' diye konuştu.

Kaynak: AA