Everest’e Tırmanan Genç İsrailli, Türk Dağcının Hayatını Kurtardı

Dünyanın en yüksek zirvesi Everest’e tırmanan İsrailli dağcı Nadav Ben-Yehuda (24), soğuktan donmak üzere olan Aydın Irmak’ı (46) ölümden kurtardı.

İsrail basınında çıkan haberlere göre , olay 19 Mayıs’ta meydana geldi . Zorlu bir ilerleyişin ardından dinlenmek için durduğu Kamp 4’ten tekrar yola çıkan Nadav Ben - Yehuda , 8 bin 848 metrelik dağın son 1000 metresini tırmanmaya başladı .

Ordudan ayrıldıktan sonra 2 yıl da dağcılık eğitimi aldığı belirtilen İsrailli dağcı , kendisine eşlik eden yerli rehberle birlikte zirveden sadece 250 metre uzaklıkta aniden durmak zorunda kaldı . Yehuda , buzlu bir tepenin üzerinde yaşam belirtisi olmaksızın yatmakta olan Türk dağcı Aydın Irmak’ı gördü . O yüksekliğe kadar zaten 2 cesedin yanından geçen Yehuda , bir önceki gün Kamp 4’te tanıştığı arkadaşı Aydın Irmak’ı kurtarmaya karar verdi . Tırmanışa devam etmesi halinde Everest’in zirvesine ulaşan en genç İsrailli dağcı ünvanını elde edecekken planlarını değiştirdi . Türk dağcıyı omuzlarının üzerine alan Yehuda , rehberle birlikte Aydın Irmak’ı kampa götürmeye karar verdi . Eksi 40 derece sıcaklık , saatte 200 kilometre hızla esen rüzgar , oksijen maskesinin kırılması gibi talihsizlikler ve zorlu şartlarla birlikte ekibin aşağı inmesi tam 8 saat sürdü . 2 dağcının da yüzünde yanıklar oluştu . Eldivenlerini çıkarmak zorunda kalan Yehuda’nın elleri donma belirtileri göstermeye başladı .

Her şeye rağmen Kamp 4’e ulaşmayı başaran 3 kişi , helikopterle Nepal’in başkenti Katmandu’daki bir hastaneye getirildi .

Nadav Ben – Yehuda ile Aydın Irmak’ın durumlarının iyi olduğu belirtildi . İsrail basınına konuşan Yehuda , “Aydın benden bir gün önce yola çıkmıştı . Onu yolumun üzerinde buldum . Zirveye çıkmak yerine hayatını kurtarmaya karar verdim . Bu fikir işe yaradı . Aydın’la birlikte akşam yemeği yemiştik” dedi .

Yaklaşık 11 saatlik bir tırmanışın ardından zirveye ulaştıklarını ve geri dönüş yolundayken bilincini kaybettiğini belirten Aydın Irmak ise , “Neredeyse ölmek üzereydim . Nadav’ın sesiyle uyandım . Ona gitmesini söyledim , birisini taşımak çok zordur . Ama o beni bırakmadı . Benim hayatımı kurtardı” diye konuştu .

Son yılların en kanlı tırmanış sezonlarından birisinin yaşandığı Everest’te sadece geçtiğimiz hafta 4 dağcı yaşamını yitirdi .