Darbe Komisyonu, Demirel, Evren, Şahinkaya, Rahşan Ecevit ve Baykal’ı Dinleyecek

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesinde oluşturulan 12 Eylül darbesine ilişkin alt komisyonun başkanı Naci Bostancı, darbenin sebeplerini, bu atmosferi ortaya çıkaran unsurları, uluslararası boyutunu araştırdıklarını söyledi.

Meclis’te gazetecilerin sorularını cevaplayan Bostancı, komisyonun, o dönemin ileri gelenleriyle görüşeceğini, bu çerçevede Süleyman Demirel, Kenan Evren, Tahsin Şahinkaya, Rahşan Ecevit, Deniz Baykal, bazı büyük mahkemelerin başkanları, sivil toplum kuruluşlarının bakanları, gençlik hareketlerinin lideri konumunda olan kişiler, dönemin akademisyenlerini dinleyebileceklerini kaydetti.

Naci Bostancı, belli sayıda kişi dinleyeceklerini, bunun 50 ile sınırlanmasını planladıklarını dile getirdi. TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesinde oluşturulan 1960 darbesine ilişkin alt komisyon başkanı Cengiz Yavilioğlu da, 1960 darbesini incelemenin, aslında daha sonraki darbe ve müdahalelerin nasıl oluştuğunu da öğrenmek anlamına geldiğini söyledi.

Yavilioğlu, 1960 darbesi ile ilgili dinlenecek çok fazla kişi kalmadığını belirtti.

Daha çok arşivler üzerinden çalışma yapacaklarını kaydeden Yavilioğlu, ''1960 darbesinde önemli şahsiyetler itibariyle Ahmet Er başta olmak üzere üç kişi var. Onlar dinlenebilir. Bunun dışında çalışmalarımız evrak üzerinde olacak.'' dedi.

1960 darbesinin, darbe konusunda ana mihenk taşı oluşturduğunu anlatan Yavilioğlu, bundan sonra, darbelerin sürekliliğinin söz konusu olduğunu ifade etti.

Bunun daha çok kurumsallaşma, anayasa, yasa çalışmaları, TSK İç Hizmet Kanunu üzerinden olduğunu belirten Yavilioğlu, ''1960 darbesini incelemek aslında daha sonraki darbelerin nasıllığını da öğrenmek demektir. Örneğin, 60 darbesi sonrasında HSYK kuruldu, senato kuruldu, MGK oluşturuldu. Bunların hepsi 1960 darbesi sonrası süreci anlatan kurum ve kuruluşlar. Bunlar, sivil alanın aleyhine gelişen kurum ve kuruluşlar. Siyaset alanını daraltmıştır. Bu dönemden sonra militarist ruh daha çok gündeme oturmuş oldu.'' diye konuştu.

28 Şubat süreci ve 27 Nisan e-bildirisine ilişkin alt komisyonun başkanı Yaşar Karayel de araştırmalarına 1991 yılında yapılan genel seçimlerden itibaren başlayacaklarını söyledi.

Karayel, söz konusu dönem içinde tüm siyasi, ekonomik, sosyal, idari, askeri ve finans sektörü ile ilgili olarak Türkiye'de olup bitenleri ele alacaklarını kaydetti.

Yaşar Karayel, Süleyman Demirel, Mesut Yılmaz, Tansu Çiller ve dönemin bakanları da dahil olmak üzere Türkiye'nin o dönemine damga vuran kişilerden bilgi almayı planladıklarını ifade etti.

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, toplantısına başladı.

Toplantı, görüntü alınmasının ardından basına kaplı devam etti .