Alman Sosyal Demokrat Parti'de 'Kraft' Sesleri

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel'in erken seçim isteğiyle ilgili tartışmalar yeni bir boyut kazandı.

SPD'nin sol kanadı muhtemel bir erken seçime partinin Kuzey Ren Vestfalya (KRV) seçimlerinden tarihi bir zaferle çıkan Hannolere Kraft'ın liderliğinde gidilmesini talep etti. Kraft ise verdiği sözde duracağını ve Berlin'e gitmeye sıcak bakmadığını ifade etti.

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti'de başbakan adayı olarak ‘Kraft'ı isteyenlerin sesleri giderek ağırlık kazanıyor. KRV seçimlerindeki partinin ve Kraft'ın yakaladığı başarı, SPD içinde yeni bir yapılanmaya gidilmesi gerektiğini ortaya çıkardı. Partinin sol kanadı KRV eyalet seçimlerinde tarihi bir başarıya imza atan Hannelore Kraft'ın gelecek seçimlerde Başbakan Angela Merkel'e rakip olmasını istiyor.

SPD Sol Kanat sözcüsü Heide Mattheis'de Kraft'ın başbakan adayı olmasını savunanların başında geliyor. “Hannelore Kraft bize alışılagelmiş pekiştirme politikalarının dışında bir yol izleyerek seçim kazanmanın mümkün olduğunu gösterdi.” diyen Mattheis, Hannelore Kraft'ın yapı olarak Angela Merkel'i mağlup edebilecek nitelikte olduğunun altını çizdi.SPD Federal Fraksiyon İkinci Başkanı Elke Ferner de “Hannelore Kraft Başbakan adaylığı için çok uygun bir isim.” diye konuştu.

Partinin sol kanadı ile hemfikir olan SPD Çalışanlar Grubu Sözcüsü Klaus Barthel de “Hannelore Kraft başbakan adaylığı için en uygun ismin olmasının ötesinde Merkel'e karşı başarılı olabilecek bir insan.” dedi.

Hannolere Kraft ise KRV'deki zaferin ardından federal siyasete mesafeli olacağını açıkladı.

Kraft, bir söz verdiğini ve bu sözünde duracağını söyledi.

Federal Çevre Bakanı Norbert Röttgen'in Başbakan Angela Merkel tarafından görevine son verilmesinin ardından SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, erken seçime gidilmesini istemişti .