Ceyhan’da 9. Tebreç Şenliği

Ceyhan Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nin 9.'sunu düzenlediği 9 Tebreç Şenliği yapıldı.

Ceyhan’da 9. Tebreç Şenliği
Ceyhan'a bağlı Çakaldere Köyü İlköğretim Okulu bahçesinde düzenlenen şölene yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

Şenliğin açılış konuşmasını yapan Ceyhan Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Taymaz, derneğin amacının unutulmaya yüz tutmuş Kırım Türklerinin kültürünü örf ve adetlerini, sanatını, müzik ve folklorunu tanıtmak; yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamak olduğunu söyledi Taymaz, Hun İmparatorluğunun külleri üzerinde yeşeren Altınordu Devleti’nin varisleri olan Kırım Türklerinin tarih boyunca Osmanlı Coğrafyasında Türk Milleti’nin ayrılmaz bir mensubu olduğunu ifade etti.

Taymaz, Anadolu’nun Kuzey savunmasının mihenk taşları olan Kırım Türklerinin 18. yüzyılda Osmanlı Rus Harbinden sonra Ruslar tarafından sürekli zulüm ve işkencelere maruz bırakıldığını belirterek, şunları söyledi:“Kırım Türklerinin Milli Kurtuluş Mücadelesi, 1783 yılında Osmanlı Rus savaşını, Rusların kazanması ve Osmanlı Devleti’nin savaşı kaybederek Anadolu’ya çekilmesiyle başlamıştır. Yine burada ifade etmek gerekir ki; 1783 yılı Kırım Türkleri için kara günlerin başladığı yıl olmuştur. Çünkü Ruslar Savaşı kazanınca, emellerine aşama aşama ulaşmaya başladılar. Önce Kırım Hanlarını tahtan indirerek Vatan Kırım’ı top yekûn işgal ettiler. İşgal etmekle kalmadılar baskılar, zulümler, işkenceler giderek artamaya başladı.

Bu kara günler uzun yıllar sürdü. Ruslar Kırım’da Türk varlığını ortadan kaldırmak için, Türkleri asimle ediyor, bir yandan da sürgüne gönderiyorlardı. Yani Vatan Kırım’da Türk’e hayat hakkı tanımıyorlardı. Bu eziyet ve esaret dolu günlere çok direnen ve mücadele eden Kırım Türkleri, kimseden yardım alamayınca vatan sevdasıyla yanan ocaklarının sönmemesi için göç etmeye başladılar.”

Kırım Türklerinin en fazla göçü ‘Ak Topraklar ‘ diye ifade ettikleri Anadolu’ya yaptıklarını belirten Taymaz, “Osmanlı Devleti Kırım Türklerine kucak açarak Kırım Türklerini Anadolu’nun değişik bölgelerine yerleştirdiler. 1850’li yıllara gelindiğinde yaklaşık 1400 hane Kırım Türkü Osmanlı devleti tarafından Ceyhan Nehri kıyılarına yerleştirildiler. Bu vesile ile Kırım Tatarları ve Nogayları Ceyhan’ın temel taşlarını teşkil ederek Ceyhan’ın kurucuları oldular. Çukurova’ya yerleştikten sonra da Önce İngilizlerle, daha sonra ise Ermeni ve Fransızlarla vatanlarını koruma mücadelesi verdiler. Milli Mücadele yıllarında büyük kahramanlıklar göstererek 1922 yılında Ceyhan’ı düşman işgalinden kurtardılar” dedi.

Şenliğin düzenlenmesine katkı sağlayan Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de iki kez Kırım'a gittiğini ve orada yaşayan Kırım Türklerini yakından tanıma fırsatı bulduğunu ifade ederek “Kırımlı soydaşlarımız Komünizm idaresi tarafından defalarca top yekün sürgüne tabi tutularak yurtlarından sürgün edilmişlerdir. Vatansız kalmanın ne olduğunu Kırımlılar çok iyi bilmektedir Ceyhan’da Kırım Milli Meclisi Başkanı Abdül Cemil Kırımoğlu’nu ağırladık Kırım Bahçesaray’la Ceyhan’ı kardeş şehir yaparak onlarla birlikte olduğumuzu gösterdik. Oradaki kardeşlerimiz de Ceyhan’a vefalarını yeni bir yerleşim alanına “Ceyhan” ismini vererek göstermiştir” diye konuştu.

Tebreç Şenliğinde Ceyhan Belediyesi Halk Oyunları Ekibi, Kırım Deneği Genel Merkez sanatçıları oynadıkları oyunlarla etkinliğe katılanlara unutulmaz bir coşku yaşattılar.

Şenlikte Esen Şifa Kandemir, Fatih Kaya Kuzucu, Aslanbek Sultanbekow, Cıldır Tannağasheve, Berik Barkutoğlu, Pakizat Afize Kasara, Dlaver Osan ve Metin Zengin sahneya çıkarak müzik ziyafeti sundu.

Şenliğe Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Aladağ Belediye Başkanı Yusuf Baş, Kurtkulağı Belde Belediye Başkanı Bekir Yılmaz, Ceyhan’dan ve Adana’dan çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti başkanları ve vatandaşlar katıldı .
Kaynak: İHA