Tacikistan, İran'a Karşı Yaptırımlara Karşı Çıkıyor

ABD’de temaslarda bulunan Tacikistan Dışişleri Bakanı Hamrohon Zarifi, Tacikistan’ın İran’a karşı yapılan yaptırımlara karşı çıktığını kaydetti.

Tacik basının yer alan habere göre, Johns Hopkins Üniversitesi Orta Asya Kafkaslar Enstitüsü’nde konuşan Dışişleri Bakanı Zarifi, İran sorununun sadece diplomatik müzakereler yoluyla çözülmesi gerektiğini belirterek, yaptırımların özellikle bu ülke yönetimini etkilemediğini söyledi.

“İran, Irak veya Afganistan değil. Eğitimli nüfusa sahip güçlü bir devlet.” diye konuşan Zarifi, bütün sorunların müzakere yoluyla çözülmesi çağrısında bulunarak, güç veya yaptırım uygulanmasından kaçınılması gerektiğini belirtti.

Tacikistan’ın her türlü yaptırıma karşı olduğunu söyleyen Dışişleri Bakanı Zarifi, bunun normal vatandaşa büyük zorluklar yaşattığını bildirdi. İran’ın barışçıl amaçlı nükleer enerji kullanma hakkına sahip olduğunu düşünen Zarifi, Tacikistan İran’ın nükleer silah üretmesine ise tamamen karşı çıktığını da sözlerine ekledi. Washington temasları kapsamında Tacikistan ile ABD arasındaki siyasi istişare toplantılarına katılan Bakan Zarifi, Chicago kentinde düzenlenecek NATO zirvesinde de ülkesini temsil edecek .