CHP Denizli Milletvekili Keskin'in Açıklaması

CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, Çal ilçesinde yaşanan don nedeniyle bağlarda meydana gelen zararın karşılanması için konuyu TBMM gündemine taşıyarak, hem bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi hem de Tarım Sigortaları Havuzu Yasası'ndaki boşlukların giderilmesi için kanun teklifi vereceğini bildirdi.

Keskin, Türkiye'de şaraplık üzümlerin yetiştiği önemli merkezlerden biri olan Çal ilçesinde, kış ve bahar aylarında yaşanan don nedeniyle zarar gören üzüm bağlarında incelemelerde bulundu.

İncelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, don olayının, Belevi, Bayıralan, Yazır, İsabey, Mahmutgazi, Aşağıseyit ve Denizler beldeleri ile köylerinde yüzde 100, ilçe merkezi ile Selcen, Afaklar, Hançalar, Akkent, Kocaköy, Kuyucak, Çakırlar ve Bahadınlar beldeleri köylerinde ise yüzde 50 oranında zarara yol açtığını iddia eden Keskin, şunları kaydetti:

''Bölgede 53 yıl aradan sonra meydana gelen durum tam bir felaket. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı ve kayıtlı olmayan 6 bin 500 çiftçi ailesinden 3 bini yas halinde. Bağların kurumasından dolayı Çal yöresinde 5 yıl süreyle şaraplık üzüm yetiştirilemeyecek. Bu durumun üreticileri olduğu kadar şarap imalatçısı firmalarını da sıkıntıya sokacak. Bölgede milyonlarca liralık zarar var. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri zarar tespiti için bölgede incelemeler yapıyor. Yaşanan don yüzünden 200 bin dekarlık alanın 120 bin dekarlık bölümünde üzüm üretimi bitmiş vaziyette.''

Keskin, üreticilerin zararlarını, ürün yetişmeden meydana geldiği için TARSİM'den karşılamalarının mümkün olmadığını, bunun da ilgili yasadaki boşluğu gün yüzüne çıkardığını ifade ederek, şunları söyledi:

''Üreticiyi sadece don olayı değil, TARSİM sigortası da vurmuş. Çünkü ürün yetişmeden ödeme yapılamıyor. Binlerce çiftçi ailesi çaresizlik içinde. Siyasi görüş farkı gözetmeden iktidar partisinin Denizli milletvekilleri ile güçbirliği içinde bu yaraları sarmak zorundayız. Aksi halde Türkiye'nin üzüm deposu olan Çal ilçesinin ekonomisi tamamen iflas eder. Yaşanan felaket çok ciddi ve vahim boyutlardadır. Konuyu hem Meclis'e taşıyıp Çal ilçesinin afet bölgesi ilan edilmesi, hem de TARSİM Yasası'ndaki boşlukların giderilmesi için kanun teklifi vereceğim.' '
Kaynak: AA