Merkez Bankası Başkanı’ndan '‘Eximbank Kredisi’ Açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, cari açık seviyesinin Türkiye için sürdürülebilir seviyeye gelmesi ve dış piyasaların canlanıp ihracatın kendi ayakları üzerinde artmaya devam etmesi halinde Eximbank kredilerinden çıkışı önce bir miktar kademeli şekilde maliyetini artırarak, daha sonra da talep düştükçe limitleri gözden geçirerek azaltabileceklerini bildirdi.

Erdem Başçı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısına katıldı.

Başçı, toplantıdan ayrılırken gazetecilerin gündeme dair sorularını cevapladı. Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’nda ele alınan konuların sorulması üzerine Başçı, basına kapalı toplantıda yerli paralarla ticaretin gündeme geldiğini aktardı. Konuya dair ciddi bir çalışma yapılması gerektiğini vurgulayan Başçı, bunun kolay olmadığını ve yıllarca sürecek bir çalışma gerektirdiğini dile getirdi. Başçı, “Burada merkez bankaları gerektiği zaman devreye girecek ama özel bankalarımız bunu yapabildiği zaman, zaten başladı bazıları, yapacaklar. Bununla ilgili çalışmalara hız vereceğiz ve zaman içinde yerli paralarla ticaret konusu giderek gelişecek.” dedi.

Toplantıda sevk öncesi ve sonrası reeskont kredilerinin de masaya yatırıldığına işaret eden Merkez Bankası Başkanı, “İhracatçılarımızın ‘Acaba Merkez Bankası bunları bir noktada geri çeker mi?, Limitleri azaltır mı’ kaygıları varmış. Ben doğrusu böyle bir kaygıyı tamamen yersiz buluyorum. Bunu kendilerine de ifade ettim. Çok rahatlıkla ben söyleyebilirim, en azından Orta Vadeli Program dolayınca buradaki limitlerin azaltılmayacağı, kredilerin devam edeceği ve ihracatçılarımıza gereken desteğin özellikle bu kanaldan verilmeye devam edileceğini açıkça söyleyebilirim.” diye konuştu.

Gazetecilerin cari açıkla ilgili aldıkları önlemleri sorması üzerine de Erdem Başçı, bu konuda çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Erdem Başçı, cari açık seviyesinin Türkiye için sürdürülebilir seviyeye gelmesi ve yurtdışı pazarların canlanıp ihracatın kendi ayakları üzerinde artmaya devam etmesi halinde Eximbank kredilerinden çıkışı önce bir miktar kademeli şekilde maliyetini artırarak, daha sonra da talep düştükçe limitleri gözden geçirerek azaltabileceklerini söyledi.

Başçı, şu anda alacakları kararın sadece bu kredileri artırıcı yönde olabileceğini duyurdu.

Akaryakıta son ÖTV indiriminin enflasyon üzerindeki etkisinin sorulması üzerine de Başçı, “Bunların her birisini ay içerisinde değerlendiriyoruz. Şu anda size şöylememeyim, teknik arkadaşlar bu konuda bilgi verdikten sonra konuşalım.” cevabını verdi.

Doların son 4 ayın zirvesine çıktığı hatırlatılan ve bu konuda görüşleri sorulan Başçı, dolardaki yükselişte birkaç faktörün bir arada çalıştığına temas etti. Başçı, “Petrol fiyatlarında ciddi bir düşüş gözleniyor, emtiya fiyatlarının genelinde ciddi bir düşüş görünüyor. İçinde bulunduğumuz ayda da meyve, sebze fiyatları uygun seyrediyor. Dolayısıyla bu ay enflasyon rakamlarında önemli bir düşüş göreceğiz.” şeklinde konuştu.

İhracatçların yılsonu enflasyon beklentisinin yüzde 9 civarında olduğunun hatırlatılması üzerine Erdem Başçı, genel olarak beklentilerin Merkez Bankası’nın yüzde 6,5 olan ve gelecek sene ortasında yüzde 5 olan yıl sona tahmininin üzerinde olduğunu dile getirdi. “Biz gelişmelerin bizi haklı çıkaracağını düşünüyoruz.” diyen Başkan Başçı, bu yılın Merkez Bankası için çok önemli bir kredibilite testi olacağının altını çizdi.

Başçı, Türkiye'nin iç dinamikleriyle büyümeye hazır olduğunu da söyleyerek, "Büyüme konusunda Türkiye'nin hiç bir sıkıntısı olmaz. O yüzden biz daha ziyade sıkılaştırıcı tarafta duruyoruz ki, riskleri azaltalım. Türkiye'nin büyümesi konusunda ben herhangi bir sıkıntı şu andan görmüyoruz. Bilakis, tam tersine her an toparlanmaya hazır bir iç talep var." dedi.