Sivas'ta Verimsiz Meraların Ağaçlandırılması Konusunda Toplantı Düzenlendi

Sivas'ta verimsiz meraların ağaçlandırılması konusunda toplantı düzenlendi.

Vali Ali Kolat başkanlığında düzenlenen toplantı, Valilik binasında gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Kolat, mera niteliğini kaybetmiş alanları ağaçlandırarak orman örtüsüne kazandırmayı amaçladıklarını belirtti.

Sivas'ta meyve ağaçlarının dikimiyle de ilgili bir çalışma olduğunu ifade eden Kolat, ''Şu anda mera kanunuyla ilgili çalışma meclise intikal etti. Onun sonucunda da meraların yeniden değerlendirilmesi, kiralanması, fazla meraların başka alanlara kaydırılması gibi çalışmalar var. Bu meyanda orman içi köylerinde ya da ağaçlandırmaya müsait alanlarda mera ve mera vasfını taşıyan alanları, ceviz, badem, elma gibi meyve alanlarına dönüştürülerek şahısların burayı uzun süre meyve bahçesi olarak kullanabilme imkanı sunulacak'' diye konuştu.

Sivas'ın geniş bir mera alanına sahip olduğunu belirten Kolat, ''Yüzölçümümüzün yüzde 40'ı meraya tekabül ediyor. Geniş bir meramız var ama meralarla ilgili tabii ki ıslah çalışmamız devam ediyor ama meralarımızı dolduracak hayvanları maalesef bulamıyoruz. Hayvan sayımız her geçen gün artıyor. Artması gerekiyor'' dedi.

1 milyon küçükbaş ve 1 milyon büyükbaş sayısına ulaşılması gerektiğini ifade eden Kolat, ''Bir taraftan da meralar boş duracağına, bir kısmını zaten belli ot bedelleri ödenmek suretiyle iskan alanlarına dönüştürülebiliyor. Kamuya ait başka amaçlarda kullanılabiliyor. Bu da ağaçlandırma ile ilgili bir çalışma'' diye konuştu.

Toplantıya, Vali Yardımcısı İsmail Koşum, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Aslan, Orman İşletme Müdürü Mahmut Tülay, Orman Fidanlık Müdürü Sefa Duman, Kayseri Orman Bölge Müdür Yardımcısı Uğur Efe, Koyulhisar Orman İşletme Müdürü Hüseyin Özer, Kadastro ve Mülkiyet Şube Müdürü Ömer Faruk Bulut ve Toprak Muhafaza Başmühendisi Yaşar Kemal Yılmaz katıldı.

Kaynak: AA