Esogü'de ''eskişehir'de Deprem ve Zemin'' Çalıştayı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde ''Eskişehir'de Deprem ve Zemin'' çalıştayı yapıldı.

ESOGÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, ESOGÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü ile TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi'nin düzenlediği ''Eskişehir'de Deprem ve Zemin'' konulu çalıştay, ESOGÜ Prof. Dr. Necla Özdemir Salonu'nda yapıldı.

AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca, çalıştayda yaptığı konuşmada, çalıştayın deprem konusunda Eskişehir'de var olan kafa karışıklığını gidermek açısından çok önemli olduğunu kaydetti.

Türkiye'de konut stoğu ve sanayi yapılarının büyük bir kısmının deprem riski taşıyan bölgelerde bulunmasından dolayı çalıştayın çok önemli olduğunu ifade eden Koca, yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın afet riski taşıyan bölgelerde çalıştığını, bakanlığın, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi, yapı denetim sistemi kanunu yasa tasarısı, DASK Tasarısı ve kentsel dönüşüm gibi projeler üzerinde çalıştığını bildirdi.

ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen de deprem konusunda bilimsel verileri esas alarak, ayağı yere sağlam basan tezlerle vatandaşların bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti.

ESOGÜ'nün Jeoloji, İnşaat ve Maden Mühendisliği bölümlerinin aracılığıyla deprem konusundaki araştırmalara önemli katkılar vermeye devam ettiğini anlatan Prof. Dr. Gönen, depremle ilgili bilimsel bilgilerin tedirgin edici olmadığını bilinçli bir şekilde vatandaşlarla paylaşılması gerektiğini bildirdi.

ESOGÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Faruk Ocakoğlu da çeşitli raporlarla varlığı saptanan zemin sıvılaşması nedeniyle Eskişehir'de ciddi bir deprem riski bulunduğunu anlattı.

Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Başkanı Hüseyin Gül, Türkiye'de meydana gelen orta ve büyük şiddette depremlerin, düşük standartta, jeolojik ve jeoteknik bilinçten yoksun ve mühendislik hizmeti almayan yapılaşma nedeniyle büyük sosyal ve ekonomik yıkımlara neden olduğunu kaydetti.

Türkiye'de belediyelerin birçoğunda imar planıyla jeolojik etüt ve raporların hazırlanmadığını ifade eden Gül, yapıların planlanması sırasında jeoteknik etütlerin iyi yapılması ve yapı denetiminin de ciddiyetle uygulanması gerektiğini bildirdi .
Kaynak: AA