Yakutiye Kent Meydanında Erzurum Belgeseli

TRT Belgesel Kanalında Yayınlanmakta olan Haydi Meydana Programı, Yakutiye Kent Meydanında çekildi.

Yakutiye Kent Meydanında Erzurum Belgeseli
Cumartesi günü yapılan çekimlerle şehrin kültür değerleri, geleneksel yemekleri ve turizm potansiyeli anlatıldı. Sunuculuğunu Hakan Urgancı ve Didem Dolunay' ın yaptığı programa Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, ETSO Başkanı Lütfü Yücelik, konuk oldular. Yöresel yemek kültürü, tarihi eserler, turizm potansiyelinin belgeselleştirildiği program Erzurum’un tek kent meydanı Yakutiye’de çekildi.

TRT Belgesel kanalında yayınlanan “Haydi Meydana” programı Erzurum’daydı. Yapımcılığını Erhan Taşdemir’in, sunuculuğunu Hakan Urgancı ve Didem Tolunay’ın yaptıkları programda Erzurum’a dair her şey görsel sunumla anlatıldı. Şehrin tek kent meydanında gerçekleştirilen çekimlere Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, ETSO Başkanı Lütfü Yücelik, konuk oldular. Erzurum kadın ve erkek barları, geleneksel yemek kültürümüz içerisinde yer alan tut-pestil çullaması, yaprak sarma, lor dolması, kadayıf sarması, ayran aşının da tanıtıldığı program tam bir görsel şölene dönüştü. Erzurum’a dair her şeyin içerisine konulduğu çekimlerde ciritçiler de yer aldılar. Halk ozanlarının da saz ve sözleriyle eşlik ettiği programda, şehrin tarih ve kültürünün gün yüzüne çıkarılması için yapılan çalışmalara da yer verildi.

Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, çekimin yapıldığı alanın meydana dönüştürülmesi çalışması ve şehir merkezinde yer alan 300 dolayında tarihi eserin çevresinin açılmasıyla ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı. Korkut, “Yakutiye Kent Meydanı, ağaçlarla kaplı, çevreden görünmeyen izbe bir alandı. Burasını Kent Meydanına dönüştürdük. Şimdi şehrin bütün etkinlikleri bu alanda cereyan ediyor. Üç Kümbetler ve çevresinin açılması çalışmalarımız var. Kentsel Dönüşüm ile şehrin geleceğini hazırlıyoruz. Erzurum’u yarınlara modern, tarihle kucaklaşmış bir şehir olarak taşıyacağız. Kültür turizmi şehrin yeni gelişim alanı olacaktır” dedi.

Ali Korkut’un programda anlattıklarının tanığı olduklarını ifade eden sunucu Didem Tolunay, TRT ekranında geçtiğimiz yapılan ramazan etkinliklerine övgüler gönderdi. Didem Tolunay, “Bir ramazan etkinlik olur mu? Yakutiye Belediyesi bu meydanda da bir ay boyunca geceli gündüzlü, sazlı sözlü etkinlik gerçekleştirdi. Ben şahidim, iftar çadırlarınız da bir başka güzeldi” dedi.

TRT Belgesel Kanalında Yayınlanmakta Olan Haydi Meydana Programı 2 saatlik bir çekimle tamamlandı. Halkında ilgi gösterdiği program TRT Belgesel kanalında belirli aralıklarla Erzurum’un tanıtımı çerçevesinde tekrarlarla verilecek. Programda Erzurum tarihine dair bilgiler aktaran Vali Sebahattin Öztürk ise Erzurum’un tarih kokan bir şehir ve saklı bir hazine olduğunu söyledi.

Öztürk, “Son yıllarda yapılan çalışmalar ile kültür turizmine ciddi yatırımlar yapıldı. Bulunduğumuz meydan da bunlardan biridir. Erzurum tarihi ve kültürüyle ciddi bir turizm merkezi olmaya da adaydır” dedi.

Kaynak: İHA