Somalili Doktor: Osmanlı Torunu Olduğunuzu Gösterdiniz

Afrika'da yoksullukla mücadele eden ülkelere götürdükleri sağlık hizmetleriyle büyük takdir toplayan 'Yüryüzü doktorları' çalışmalarını bir adım öteye taşıdı.

Somalili Doktor: Osmanlı Torunu Olduğunuzu Gösterdiniz
' Dünya iyileşinceye kadar' sloganıyla yola çıkan Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED), Somalili sağlık çalışanlarına eğitim vermek amacıyla Türkiye - Somali Sağlık Eğitimi Projesini'ni başlattı. Somali'den gelen doktor ve hemşireler, İzmir'de 3 ay süren eğitim programına katıldı.

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde temel tıp becerilerini geliştirme eğitimini tamamlayarak ülkelerine dönmeye hazırlanan Somalili 9 doktor ve hemşire için düzünlenen veda yemeğinde duygu dolu anlar yaşandı. Türkiye'de yaşadığı 3 ayı hiçbir zaman unutmayacağını söyleyen Somalili doktor Abdi Şakur, "Gerçekten de Osmanlı torunları olduğunuzu bir kez daha yüreklerinizle, sevginizle, ahlakınızla gösterdiniz" dedi.

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Behzat Özkan da, ESAFED'in Osmanlı'nın izinden gittiğini belirterek, "Hizmet verenlerin, emeği geçenlerin ellerinden öpüyorum. Başhekim olduğum sürece ESAFED'in emrindeyim" diye konuştu.

Eğitim programı için İzmir'e gelen Somalili 9 hemşire ve doktor, genel cerrahi, ortopedi, kadın doğum, dahiliye, acil gibi 7 ana dalda 3 ay süren eğitimlerini tamamladı. Ülkelerine dönmeye hazırlanan Somalili doktor ve hemşiler için veda gecesi düzenlendi.

İzmir'deki sağlık kuruluşlarında görevli doktor ve sağlık çalışanlarının katıldığı gecede ESAFED Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Cirit, eğitim programı hakkında bilgi verdi. Proje sayesinde önemli bir tohum attıklarının kaydeden Cirit, "İnşallah arkadaşlar geçirdikleri 3 ayda mutlu olmuşlardır. Onlara birşeyler verebildiysek ne mutlu bize. Ama en azından biz samimiyetimizi, duygularımızı ilettiğimizi zannediyoruz. İnşallah bu bir başlangıç olacak" dedi.

Cirit, çok yakında Somali'de bir eğitim hastanesini hayata geçirmeyi planladıkları da söyledi.

Proje Koordinatörü Doç. Dr. Erol Ünlüer, böyle bir oluşumun içerisinde olmasının kendisi için mutluluk verici bir olay olduğunu dile getirdi. Ünlüer, "Ufak da olsa Afrika'daki sağlık problemine katkımızın bulunması gerçekten bizi çok mutlu etti. Elimizden geleni yapmanın öncelikle bir insanı bir görev olduğunu ve insan olmayı da hatırlattığını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Somali'den gelen doktor ve hemşireleri gezdirip eğlendirelim sonra da memleketlerine gönderelim anlayışı içinde olmadıklarını vurgulayan Ünlüer, "Uzun soluklu nasıl bir program yaparız diye düşündük. Her ana branşın öğrenim hedeflerini belirledik. Bu bizim için ilkti ancak herkes elinden geleni yaptı. Bundan sonra çok daha profesyonelce bu eğitimlerin sürmesi için çalışacağız" diye konuştu.

ESAFED Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Rüçhan Uslu, verilen bu hizmetin devam etmesi gerektiğine vurgu yaptı. Somali'de, sağlık açısından görmeyenlerin algılayamayacağı zorluklar olduğunu belirten Uslu, "Türk insanı olarak, güçlü bir devlet olarak bu tür ihtiyacı olan insanlara yardım etmemiz gerekiyor. Somali Sağlık Bakan Yardımcısı buraya geldiğinde, 'Biz sadece sizden, Osmanlı'nın torunlarından yardım istiyoruz. Anglosaksonlardan diğer Avrupa'dan bir yardım beklemiyoruz. Çünkü onlar buraya geldikleri zaman amaçları başka seyler oluyor' demişti. O yüzden bu ülkeye sahip çıkılmak zorunda" şeklinde konuştu.

Somali'de uzmanlık eğitim verecek bir hastane için çalışmaların sürdüğünü anlatan Uslu, bu hastanede Somali'nin ilk uzman doktorlarının yetişeceğini ifade etti.

Somalili doktorların uzmanlık için Avrupa'ya ya da çevre ülkelere gitmek zorunda olduğunu ifade eden Uslu, "Bir Türk hastanesi kurulacak, hatta tüm Afrika'ya hizmet verebilecek konuma gelecek. Bunun için ESAFED bünyesinde herkesten ellerinden gelen desteği vermesini bekliyoruz" diyerek çağrıda bulundu. "ESAFED OSMANLI'NIN YAPTIĞINI YAPIYOR"Somali'den gelen doktorların 3 ay boyunca eğitim aldığı Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Behzat Özkan, ESAFED'in önemli işler başardığını, yapılanların kalbinin pır pır atmasına sebep olduğunu söyledi.

Özkan, "Yıllar önce okuduğum bir kitabın önsözünde Afrikalı bir kişinin ağzından 'Beyaz adam buraya geldiği zaman topraklar bizim elimizde ama İncil onların elindeydi. Biz uyumaya başladık, yıllar sonra uyandık. İncil bizim elimizde topraklar onların elindeydi' yazıyodu. Bizim dedelerimiz, Osmanlı böyle yapmadı, oralara hizmet götürdü. ESAFED, bugün Osmanlı'nın yaptığını yapıyor" ifadelerini kullandı. Özkan, "Hizmet verenlerin, emeği geçenlerin ellerinden öpüyorum. İyi ki varlar. Ben bu hastanede başhekim olduğum sürece ESAFED derneğinin emrindeyim" şeklinde konuştu.

"SİZLERİ ÇOK SEVİYORUM" Türkiye'de 3 aylık eğitimini tamamlayan Somalili doktorlardan Abdi Şakur'un teşekkür konuşması herkesi duygulandırdı. Türkiye halkını yürekten sevdiğini söyleyen Şakur, "Türkiye'de yaşadığım bu 3 ayı inanın hiçbir zaman unutmayacağım. Gerçekten de Osmanlı torunları olduğunuzu bir kez daha yüreklerinizle, sevginizle, ahlakınızla gösterdiniz. Bunun için sizlerin her birinize teşekkürlerimi arz ediyorum" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a büyük hayranlık duyduğunu dile getiren Abdi Şakur, "Mazlumların babası Recep Tayyip Erdoğan'a da teşekkürlerimi sunuyorum. Ona muhabbet duyduğumu belirtmek istiyorum. O bizlerin acılarına ortak oluyor. Sizleri çok seviyorum" sözleriyle duygularını ifade etti.

Somalili diğer doktor ve hemşireler de Türk halkına, eğitimlerine katkı sağlayan kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. Doktor ve hemşirelere eğitim sertifikaları verildi.

Ayrıca eğitim programına katkı sağlayan, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Şifa Üniversitesi, Kimse Yok Mu ve TÖMER gibi kuruluşların temsilcilerine plaket verildi.