Kars’ta Öğretmenler Korosu Oluşturuldu

Kars Milli Eğitim Müdürlüğü, Kars Oyunları, Türküleri ve Ozanları Derneği (KOTODER), işbirliği ile ‘Öğretmenler Korosu’ kuruldu.

Kars’ta Öğretmenler Korosu Oluşturuldu
‘Öğretmenler Korosu’ öncelikli olarak TRT Repertuarında bulunmayan Kars türküleri üzerinde çalışmalar yapıyor. Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış ve KOTODER Başkanı Halk müziği araştırmacısı, derlemeci Salih Şahin, koordinatörlüğünde çalışmalarını devam eden koro, 19 Mayıs’ta ilk konserini verecek.

Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda 19 Mayıs 2012 tarihinde Karslılar, ilk kez hiç duyulmamış ve bir birinden güzel Kars türkülerini Öğretmenler korosundan dinleyecek.

Öğretmenler Korosu’nun seslendireceği türkülerin birçoğu KOTODER Başkanı halk müziği araştırmacısı ve derlemeci Salih Şahin tarafından derlenmiş ve notaya alınmış türkülerden oluşuyor. Konserde Anadolu türkülerine de yer verilecek.

Koro, Kars’ta çeşitli okulların müzik öğretmenleri, müzikle yakınlığı olan ve KOTODER Saz ekibinden oluşuyor.

Koro, 19 Mayıs günü vereceği ilk konserin ardından, yöre halk müziğinde yeni bir çığır açacak. Ve 1980 yıllarında TRT Kars Radyosu’nun kapatılarak Erzurum’a götürülmesi ile kaybolan ve başka illere mal edilen Kars Türküleri açısından da Karslılar üzerinde bir farkındalık oluşturması bekleniyor.

1 yılı önce kurulan KOTODER, Müzik Araştırmacısı Salih Şahin öncülüğünde Kars’ın eksi, unutulmuş türkülerini yeniden derleyip gün yüzüne çıkarıyor.

KOTODER’in kuruluş amacıyla ilgili bilgi veren Salih Şahin, “Kars’ın kendi oyun havalarını, türkülerini ve ozan havalarını derlemek, gün ışığına çıkarmak, başka yörelere mal edilmesi ve yozlaşmasının önüne geçmek amacıyla notalandırarak sağlıklı bir biçimde gelecek nesillere aktarmak hedefimizdir” dedi.

Şehin; “TRT Kars Radyosu’nun yayın yaptığı dönemde, Şahin Kara Şahin tarafından Kars, Iğdır, Ardahan bölgesinden derlenip repertuara alınan ve zamanımızda da bazı il ve kişilere mal edilen türkülerle unutulan türküleri yeniden derleyip toparlayıp Kars’a kazandırmaktır. Gerek eski türkülerimizi yorum hatalarını gidererek doğru haliyle koroda işliyoruz. Ayrıca, tarafımdan bu bölgede derlenen çok sayıda türküleri de repertuara ekliyoruz. Kars ozan havaları, oyun havaları ve türküler açısından çok zengin bir yöredir. Ancak bu zamana kadar sağlıklı bir araştırma yapılmamıştır. Ne üzücüdür ki, bu bölgenin müzikal kültürü bazı sanatçılar ve kurumlar tarafından başka yöre ve kişilere mal edilmiştir. Amacımız bunun önüne geçip sağlıklı bir kaynak oluşturmak, yöresel türkülerimizi yaygınlaştırmaktır” diye konuştu.

Kars İl Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış’ta öğretmenlerce oluşturulan koronun çoğunluğunu müzik öğretmenlerinin oluşturduğunu belirtti.

Alkış; “ Öğretmenlerimize Kars yöresi türkülerimizin verilmesi bu yörenin kültürel açıdan tanıtımı ve halk türkülerinin yaygınlaşmasına neden olacaktır. Bu konuda birikimli ve deneyimli olan derlemeci ve emekli öğretmen Salih Şahin’in birikimlerinden yararlanacağız. Kendisine teşekkür ediyoruz. Hedefimiz, bu konserlerden sonra il dışı hatta yurt dışında da Milli Eğitim Korosu olarak konserler vermektir. Koromuz çalışmalarını Halk Eğitim Merkezi’nde yoğun bir şekilde sürdürüyor” şeklinde konuştu.

Provalarını Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda sürdüren Öğretmenler Korusu ilk konserini 19 Mayıs 2012 tarihinde verecek .
Kaynak: İHA