Madencilik Çalıştayı Sonuç Bildirgesinde 'Çevre' Vurgusu

Bursa İl Özel İdaresi tarafından düzenlenen ‘Bursa'da Madencilik Faaliyetleri ve Çevre Sorunları Çalıştayı’ tamamlandı.

Madencilik Çalıştayı Sonuç Bildirgesinde 'Çevre' Vurgusu
Çalıştayın sonuç bildirgesinde madencilik faaliyetleri sırasında çevrenin korunmasının önceliğine ve çevreyle barışık madencilik uygulamalarının önemine vurgu yapıldı.İl Özel İdaresi tarafından organize edilen madencilik çalıştayı sonuç bildirgesinin sunumunu Genel Sekreter Bilal Çelik yaptı. Çelik, iki günlük yoğun çalışmalarından ardından Bursa'da madenciliğin nasıl olması ve gelecekte ne yönde ilerlemesi konusunda çok güzel fikirler ortaya çıktığını söyledi.

Çelik, 9–10 Mayıs 2012 tarihlerinde Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde düzenlenen Bursa’da ‘Madencilik Faaliyetleri ve Çevre Sorunlar Çalıştayı’nın çok verimli geçtiğini belirtti.

Çelik'in açıkladığı sonuç bildirgesinde şunlar yer aldı:
— İnsan yaşamı için gerekli beslenme, barınma, yaşam kalitesi gibi faaliyetleri sürdürülebilmesi için çevre ile barışık madencilik uygulamaları kaçınılmazdır.
— Madencilik ve çevre birbirlerine tercih edilmemesi gereken 2 ana unsurdur.
— İnsanoğlunun oluşumunda bir etki ve katkısı olmadığı madenlerin oluştuğu yerde işletilmesi zorunludur.
— Madencilik faaliyetleri sürdürülürken ilgili yasal çerçevede belirtildiği üzere mevcut ekosistemin korunması önceliklidir.
— Madencilik faaliyetlerinde kamu kurumları çalışma alanlarında koordinasyon eksikliğinin giderilmesi, kurumlar arası yetki devri çatışmasının çözülmesi gerekmektedir.
— Özellikle son aylarda mermer ocaklarının işletmesine bağlı olarak su kaynaklarında bulanıklık ve biyolojik kirlilik sorunlarının yaşandığı vurgulanmış bu konuda Valilik, DSİ 1. Bölge Müdürlüğü ve İstanbul Teknik Üniversitesi elemanlarınca ayrıntılı hidrojeolojik incelemelerin yapılmakta olduğu, bunlardan alınacak bilimsel sonuçlar doğrultusunda geliştirilecek önerilere göre çözülmelidir.
—Bursa’da Madencilik Faaliyetleri ve Çevre Sorunları Çalıştayı’na benzer bir 'Bursa’nın Su Kaynakları Çalıştayı'nın da en kısa sürede yapılması önerilmektedir.