Rusya Merkez Bankası Faiz Oranlarını Yüzde 8’de Sabit Tuttu

İç ve dış makroekonomik gelişmeleri dikkate alan Rusya Merkez Bankası, önümüzdeki aylar için gösterge faiz oranlarının yüzde 8 bandında kalacağını duyurdu.

Enflasyon açısından uzun vadede risk gören banka, işsizlik oranlarının düşmesinin ve maaşlarda yaşanan artışın makroekonomik göstergelere olumlu yansıyacağı öngörüsünde bulundu. Merkez Bankasına göre tüketici taleplerinde de kısmi artış bekleniyor.Yıllık enflasyon rakamı yüzde 5,5 seviyesinde gerçekleşirken, orta vadede bu oran devam edecek. Ancak gümrüklerde yaşanacak değişim ve diğer belirsizlikler yılın ikinci yarısında enflasyon açısından risk oluşturuyor.Rusya Merkez Bankası gösterge faiz oranlarını Aralık 2011’de 25 baz puan düşürerek yüzde 8’e çekmişti.Banka Rusya’da para politikaları ile ilgili gelecek toplantısını Mayıs ayının ortasında yapacak.
Ruble ise haftaya dolar karşısında kısmi düşüşle başladı.

Yüzde 0,2 güçlenen dolar 29,65 rubleden işlem görüyor. Avro ise 38,74 rubleye yükseldi.Rusya’nın makroekonomik dengesinde önemli göstergelerden biri olan petrol varil fiyatlarında ise kısmi değişim var. Ural çıkışlı petrolün varili 119,46 dolara yükselirken, Brent tip petrol 122,4 dolara geriledi.