Zirve Yayınevi Davası'nın 38. Duruşması Yarın Yapılacak

Malatya'da, Zirve Yayınevi'nde 1'i Alman uyruklu, 3 kişinin bıçaklanarak öldürülmesi olayının sanıkları yarın 38. kez hakim karşısına çıkacak.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın Son duruşmasında, 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' davasının iddianamesi ile eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında hazırlanan iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nden istenmişti. İstenen belgelerin Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden mahkemeye gönderildiği belirtildi.

Davada ikinci ek iddianamenin henüz hazır olmadığı, bu yüzden yarından itibaren, cuma gününe kadar aralıksız sürmesi planlanan yargılamanın ertelenebileceği öğrenildi.Malatya'da, 18 Nisan 2007'de, Zirve Yayınevi'nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel bıçaklanarak öldürülmüş, zanlılardan Salih Gürler (20), Cuma Özdemir (20), Hamit Çeker (19) ve Abuzer Yıldırım (19) olay yerinde yakalanmıştı.

Üçüncü katın penceresinden kaçmaya çalışırken düşerek yaralanan Emre Günaydın, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde tedavi edildikten Sonra tutuklanmıştı. Günaydın'ın, olaydan yaklaşık 2 yıl Sonra cezaevinde cumhuriyet savcısına verdiği ifade doğrultusunda, olayı azmettirdiği gerekçesiyle Varol Bülent Aral ve Zirve Yayınevi çalışanı olduğu belirtilen Hüseyin Yelki de tutuklanmıştı. Yelki, 22 Mayıs 2009, Aral ise 20 Ağustos 2009'daki duruşmalarda tahliye edilmiş, 15 Ekim 2010'daki 29'uncu celsede tanık olarak dinlenen Erhan Özen'in ifadelerini de dikkate alan mahkeme heyeti, Aral'ın yeniden tutuklanmasına karar vermişti.

Öte yandan, Ergenekon soruşturması kapsamında incelenen Zirve Yayınevi cinayetleri ile ilgili Savcı Zekeriya Öz'ün başlattığı soruşturmanın dosyası, daha Sonra görevsizlik kararı verilerek Malatya'ya gönderilmişti. Bu soruşturmada ise eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Ruhi Abat’ın da aralarında bulunduğu 7 kişi tutuklu bulunuyor .