Bakan Şahin Adana'da

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bir polis memurunca tesadüfen bulunan ve işkence gördüğü belirlenen 6 yaşındaki Ali E.'nin ailesinin şiddete maruz kaldığı gibi şiddete eğilimli bir aile olduğunu vurguladı. Şahin, küçük çocuğun tesadüfen bulunmasının ise onun hayatında yeni bir dönemi başlattığını dile getirdi.

Bakan Şahin Adana'da
Adana'nın Ceyhan ilçesinde 'işkence' gören ve bölgede devriye gezen polis ekiplerince bulunan 6 yaşındaki Ali E., koruma altına alınarak, 'Adana Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdu'na yerleştirildi. Ciddi bir sağlık sorunu olmadığı öğrenilen Ali E.'in, kim ya da kimler tarafından şiddet uygulandığı araştırılırken, küçük çocuğun psikolojik tedavi gördüğü, annesi H.E.'nin (42) de polis tarafından sorgulandığı ve yine kendisinin de psikolojik tedavi alması gerektiği yönünde rapor hazırlandığıbildirildi.

Ali E.'nin annesi H.E.'nin bir süredir ismi henüz öğrenilemeyen biriyle aynı evi paylaştığı ve 'dost hayatı' yaşadığı da edinilen bilgiler arasında.

"ALİ'NİN TESADÜFEN BULUNMASINA ŞÜKREDİYORUM"
İşkence mağduru Ali E. için Adana'ya gelip Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ve AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar ile birlikte Ali E.'nin kaldığı 'Sevgi Evleri'ni ziyaret eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, burada Ali'nin Son durumu hakkında bilgi aldı. 'Sevgi Evleri'nde kalan çocuklarla da yakından ilgilenip, onlarla birlikte kahvaltı yapan Bakan Şahin, gazetecilere de değerlendirmelerde bulundu.

Yaşanan gelişmeleri yerinde incelemek üzere Adana'da bulunduğuna dikkat çeken Şahin,"Ali ve Aliler, bütün insanlarımız kıymetli ve çok önemli. Hem Ali özelinde neler yapılabilir, bu konuyla ilgili genel politikalarımızı nasıl ve ne şekilde olması gerektiği konusunda çalışıyoruz. Ali ve annesi ile psikiyatrist eşliğinde birebir görüştüm. Edindiğim izlenim; ailenin yüksek bir risk altında olduğu. Ali'nin gece yarısı saat 02.00 sularında bir polis memuru tarafından bulunmasına bugün ben adeta şükrediyorum. Olayı inceleyip, ailenin durumuna baktığımızda; toplum yararına çalışan emniyetteşkilatının da bu olayla birlikte ne kadar önemli bir karar verdiklerini görüyoruz" dedi.

"ALİ'NİN AİLESİ ŞİDDETİ EĞİLİMLİ BİR AİLE"
Ali'nin ailesi ile yapmış oldukları görüşmelerde; 'parçalanmış bir aile tablosu' ortaya çıktığının altını çizen Şahin, "Şiddete maruz kalan ve şiddete eğilimli bir aile yapısı var karşımızda. Dolayısıyla aile ile ilgili süreci devlet olarak sahipleneceğiz. Ali'nin yaşadığı koşullarda zaten risk faktöre çok yüksek. Cehalet, eğitimsizlik, ekonomik sorunlar, parçalanmış aile yapısı yani bunların hepsini üst üstte koyduğunuz zaman bu tesadüfün, Ali için çok önemli bir başlangıç olduğunu, onun hayatında yenibir dönemin başladığını düşünüyorum. Buradan çıkardığımız Sonuçta genelde ne yapmamız gerektiğinin çalışmasını yapıyoruz."

"ALİ ARTIK BİZİM EVLADIMIZ ONUN YANINDA OLACAĞIZ"
"Ali artık bizim evladımız" ifadesini kullanan Fatma Şahin, konuşmasını da şöyle sürdürdü; "Bundan Sonraki süreçte Ali'nin yanında olup, ona devletin şefkat elini uzatacağız. Onun her türlü ihtiyacını karşılayacağız. Psikolojik anlamda da tedavi sürecini takip edeceğiz. İzlenimlerimize göre Ali'nin annesinin de psikolojik tedaviye ihtiyacı var. Hem bedensel olarak, hem de ruhsal olarak bir çöküntü içinde. Bu konudaki süreci yakından takip edip, yapılması gerekenler de en kısa süre içinde yapılacak.Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın." Devlet olarak kendilerinin, koruyucu ve önleyici tedbirleri çok daha güçlü bir şekilde hayata geçirmek zorunda olduklarının altını çizen Bakan Şahin, bu noktada da hükümet programında da yer alan 'Aile Sosyal Destek Uzmanlığı Sistemi'nin, Ali özelinde ne kadar da önemli bir sistem olduğunu bir kez daha gördüklerini anlattı. Kırıkkale ve Karabük'te söz konusu sistemin 'pilot il' olarak uygulamaya konulduğunu hatırlatan Şahin, her ailenin nasıl bir 'aile hekimi' varsa, 'aile sosyal destek uzmanı' daolacağını dile getirdi.

"SÜRECİ BİR POLİSİN İNİSİYATİFİYLE YÜRÜTMEK İSTEMİYORUZ"
Şahin, "Böylelikle tesadüfen, gece saat 02.00'da bir polis memurunun inisiyatifiyle süreci yönetmek istemiyoruz. İşin başında sosyal devlet olarak, koruyucu ve önleyici tedbirlerini almış, tüm ailelerin risk faktörünü çıkartmış, buna göre de bütün tedbirlerini almış yeni bir yapının çalışmayı devam ettiriyoruz. Bunu tamamladığımız zaman da bugün yaşanan birçok özel olayda kamuoyunda yaşanan birçok sorunu çözecek temel bir politikayı da oturtmuş olacağız. Ama sosyal olaylarda, değişken çok fazla olduğuiçin 74 milyondan özel bir 'kardeşlik' talebim var. Kamuoyu algısı ve bilincini yükseltmemiz lazım. Toplumsal merhamet, şefkat ve toplumsal vicdanı yükseltmemiz gerek" ifadesini kullandı. Karşılıklı işbirliğinin güçlendirilmesinin bir zorunluluk olarak öne çıktığını anlatan Şahin, dünyanın en iyi sistemi kurulsa dahi insanı insan yapan olguların; 'merhamet, şefkat ve vicdan' olduğunu, Türk toplumuna ait olan bu güçlü değerlerin, modern dünyada yeniden güncellenmesi gerektiğini savundu.

"HER ÇOCUK BİZİM İÇİN ÖNEMLİ VE KIYMETLİ"
"Komşusu açken tok yatan bizden değildir" anlayışını benimsemiş bir toplum mensupları olduğumuzu hatırlatan Bakan Şahin, bugün yaşanan konuyla ilgili olarak da herkesin özeleştirisini yapması gerektiği çağrısında bulundu. Birey olarak değil, toplumsal anlamda ne yapılabileceği üzerinde fikir yürütülmesi, bu konudaki hassasiyetin de çoğaltılması gerektiğini kaydeden Şahin, "Dolayısıyla Ali ve Ali gibi olan çocukların komşularından tesadüfen değil, daha bilinçli bir şekilde süreci takip etmelerini, birkardeşleri olarak onlardan istiyorum" diye konuştu.

Devlet olarak görev ve sorumluluklarının bilincinde olduklarını ifade eden Şahin, toplumun hassasiyetini kendi hassasiyetleri olarak gördüklerini, Ali'nin karşı karşıya kaldığı olay üzerinden de topluma; "Her çocuk bizim için önem ve kıymetlidir. Güçlü bir toplum olabilmenin yolu; her bir birey güçlendirmekten geçer. Bu nedenle toplumsal desteğe ihtiyacımız var" mesajını vermek istediklerini dile getirdi .
Kaynak: İHA