Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'den Açıklama

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadına yönelik şiddetin önlenmesi noktasında hayata geçirilen Çağrı Üzerine Koruma Sistemi'nin hukuki alt yapısının oluşturulduğunu söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'den Açıklama
Şahin, bilinçlendirilmesine rağmen hâla çocuğunu istismar eden ailelerin, toplumun geleceği açısından gerekli şekilde cezalandırılmasından yana olduğunu vurguladı.

Adana'nın Ceyhan ilçesinde işkence gören ve bölgede devriye gezen polislerce 'tesadüfen' bulunarak devlet koruması altına alınan 6 yaşındaki Ali E.'nin yerleştirildiği Adana Sevgi Evleri'ni ziyaret eden Bakan Şahin, burada küçük çocuğun Son durumu hakkında bilgi aldı, Ali E. ve annesi H.E. (42) ile de psikiyatrist eşliğinde görüşmelerde bulundu. Daha Sonra gazetecilere konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Şahin, kendisine yöneltilen soruları da yanıtladı.

Adana'da boşandığı dini nikahlı eşinin pompalı tüfekle saldırısına uğrayan 29 yaşındaki Senem Ünal'a devlet tarafından, 'çağrı üzerine koruma' tahsis edilmesinin kendisine hatırlatılması üzerine Şahin, "Bu konuda çok önemli bir hukuki altyapı oluşturduk. Çok hızlı bir şekilde ilgili yönetmeliği uygulamaya koyacağız. Beni sevindiren nokta; henüz hukuki altyapı oluşmadan bütün kurumlarımızın bu işi sahiplenmiş olması" dedi.

Kadına yönelik şiddet gerçekleşmeden ya da öğrenildiği andan itibaren olayı en iyi şekilde yönetip sürecin başından itibaren takipçisi olmaya çalıştıklarını anlatan Fatma Şahin, burada hukuki temelinse çok önemli olduğunu, ancak bunun tek başına yeterli olmadığı gibi zihinlerdeki değişimin de zorunlu olduğunu dile getirdi. Kadın, erkek, çocuk, genç kısacası herkesin hak etmiş olduğu onurlu bir yaşamın hakim kılınabilmesi adına ortaya konulan mücadelenin yanında olacak modellerin güçlendirilmesigerektiğini kaydeden Şahin, bu konuda da belirli bir aşama kat edildiğine işaret etti.

Şahin, "Nasıl ki kadına yönelik şiddette belirli bir mesafe alındıysa konunun çocukla ilgili boyutundaysa; her türlü istismarı takip ediyoruz. Her şeye rağmen aileler istismara devam ediyorsa o ailelerin karşısında duruyoruz" dedi.

Hukuki ve idari süreci de çocuklar lehine kullanarak bunu yakından takip edeceklerini anlatan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ailelerin bilinçlenmesine rağmen hâla çocuk istismarında bulunuyorsa burada bir cehalet vardır. Toplumun geleceği açısından da bu ailelerin gereklişekilde cezalandırılması gerektiğine inanıyorum. Hem koruyucu ve önleyici, hem de koruyamayıp da önleyemediğimiz durumlarda ne yapmamız gerektiği, hem de buna rağmen bu durumu sürdürenler hakkındaki hukuki süreci de birebir takip ederek süreci yöneteceğiz. "
Kaynak: İHA