Düzce Barosu Avukatları Baloda Bir Araya Geldi

Düzce Baro Başkanı Avukat Ali Dilber, Avukatlar gününde yaptığı konuşmasında avukatlığın, savunmanın bağımsızlığı ve yargının kurucu öğesi olduğu Anayasada yer alması gerektiğini söyledi.

Düzce Barosu Avukatları Baloda Bir Araya Geldi
Tüm Yurtta olduğu gibi Düzce'de de 5 Nisan Avukatlar Günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Düzce Barosu da Avukatlar Günü dolayısıyla balo düzenledi.

Düzenlenen baloya AK Parti Düzce Milletvekilleri Fevai Arslan, Osman Çakır, Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Sivil Toplum Kuruluşlarının Başkanları ve avukatlar katıldı.

Yemek öncesinde bir konuşma yapan Baro Başkanı Avukat Ali Dilber, öncelikli sorunlarının avukatlık yasası olduğunu belirterek “Yeni bir Avukatlık Yasasının çıkarılması şart olmuştur. Savunma mesleği olan Avukatlık ve mesleğimizin örgütleri Barolar Yeni Anayasada Savunma Mesleği ve Barolar adı altında Anayasanın Yargı bölümünde yerini almalıdır. Yargı ve adalet mercilerinde hak arama ve savunma için temsil barolara kayıtlı avukatlar yardımı ile sağlandığı, Avukatlığın Savunmanın bağımsızlığı ve yargının kurucu öğesi olduğu Anayasamızda yer almalıdır. Kamu hizmeti gören avukatın, yönetim ve yargı önünde, hukuki işlem, kovuşturma ve soruşturmalarda kendisine başvuranlara her türlü hukuki yardımda bulunur, tam bir bağımsızlık ve hukuka uygun biçimde savunma yapacağının da açıkça yazılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

HSYK'nın kaldırılması gerektiğini işaret eden Başkan Dilber, “Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kaldırılarak yenide Adalet Yüksek Kurulu kurulmalıdır. Kurulun 23 kişi olması korunarak, Adalet Yüksek Kurulu 7 hakim, 7 savcı ve 7 avukattan oluşan 21 kişi ile Adalet Bakanı ve Müsteşarı ile birlikte 23 kişi olarak görev yapabilir. Hakimler Kurulu, Savcılar Kurulu, Avukatlar Kurulu şeklinde 3 daire şeklinde çalışma yapabilir. Bu üç dairenin birlikte oluşturacağı Adalet Yüksek Kurulu gerek hakim, gerek savcı, gerekse avukatlar için verilecek kararlarda Son merci olarak görev yapabilirler. Hakimler ve Savcıların kurullarının ayrılması yanında, hakimler ve savcıların mesleğe kabul ve atamalarının da ayrı ayrı yapılması gerektiğini düşünüyorum. Hukuk Fakültesi mezunlarını sınava sokuyorsunuz hakim ve savcı mesleğinden hangisini seçeceğini kura çekene kadar bilemiyor. Hakim olmak isteyen Hukuk Fakültesi mezunları hakimlik sınavına, savcı olmak isteyenler savcılık sınavına, avukat olmak isteyenler avukatlık sınavına girmesi gerektiği düşüncesindeyim” diye konuştu.

Dilber Son olarak “Ulusal Yargı Ağı Projesi tüm birimlere ve kurumlara ücretsiz iken kamu görevi yapan avukatlara ücretli olması kabul edilemez” şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından avukatlar müzik eşliğinde sohbet havasında yemek yiyerek stres attılar .