Şanlıurfalı Kadınlara Kanser Hastalığı Anlatıldı

Şanlıurfa Belediyesi Hayati Harrani Kadın Destek ve Gençlik Merkezi'ndeki kadınlara kanser hastalığı ile ilgili bilgi verildi.

Şanlıurfalı Kadınlara Kanser Hastalığı Anlatıldı
Şanlıurfa Belediyesi tarafından Hayati Harrani Kadın Destek Merkezi toplantı salonunda gerçekleştirilen kanser konulu toplantıya kadınlar yoğun ilgi gösterdi.

Genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Yıldıray Dadük, kadınlara kanserde erken teşhisin hayat kurtardığını anlattı. Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki Kanserde Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'nde (KETEM) ne tür hizmetler verdiklerini de anlatan Op. Dr. Yıldıray Dadük, "Bu merkezimizde rahim ağzı kanser taramasının yanı sıra meme kanseritaraması da yapıyoruz" dedi.

Op. Dr. Dadük, rahim ağzından sürüntü testi ile erken tanı konulmasının mümkün olduğunu söyledi.

Her kadının 30 yaşından itibaren 5 yılda bir test yaptırması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Dadük, "Bu testle kanseri erken tanıyabilir, kansere yakalanmanın doğurabileceği kötü sonuçlardan kurtulabilirsiniz" diye konuştu.

Dünyada her 8 kadından birinde görülen meme kanserine karşı da kadınların 20 yaşından itibaren her ay kendi kendine meme muayenesi yapmasının mümkün olduğunu hatırlatan Op. Dr. Dadük, 40-50 yaş arasında kontrol amaçlı bir kez mamografi çektirmenin ve 50 yaşından itibaren iki yılda bir mamografi çektirmenin erken teşhis bakımından önemli olduğuna işaret etti. "Kanseri önleyemeyiz fakat kansere bağlı sakatlık ve ölümleri önleyebiliriz" diyen Op. Dr. Dadük, kolon kanseri ile alakalı da özellikle bol acılı,baharatlı ve kuru gıdalarla beslenme alışkanlığı olan Şanlıurfa'da kolon kanseri vakalarının giderek arttığını vurguladı. Kolon kanserinin erken teşhisi için 50-70 yaş aralığındaki her bireyin yılda bir kez gaitada gizli kan testi yaptırması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Yıldıray Dadük, kanserden değil, geç kalınmasından korkulması gerektiğini vurguladı.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Bahar Baykal da toplantıda HPV aşıları hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Kanser konulu toplantıya Şanlıurfa Belediyesi Hayati Harrani Kadın Destek Merkezi'nde kurs gören kadınların yanı sıra Şanlıurfa Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın, Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Erdoğan Duran, İl Sağlık Müdür Yrd. Sait Koyuncu, İl Sağlık Müdür Yrd. Mahmut Çiriş, İl Sağlık Müdür Yrd. Mahmut Çelikkol, Op. Dr. Yıldıray Dadük ve Op. Dr. Bahar Baykal Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Abdulkadir Yetişkin de katıldı .